Begin april is potplantenbedrijf SV.CO gestart met 4 ha nieuwbouw aan de Zijtwende in De Lier. Deze Venlokas krijgt alle voorzieningen die Het Nieuwe Telen (HNT) mogelijk maken, waaronder luchtbehandelingskasten met luchtslurven bovenin de kas. Ondernemer Jelle Strijbis is dagelijks betrokken bij de bouwactiviteiten op de nieuwe locatie, waar straks een breed scala aan gewassen komt te staan.

“Deze locatie krijgt een intern transportsysteem met rolcontainers”, vertelt hij. “We verdelen de kas in vijf afdelingen. Bovendien willen we compartimenten maken met rolgevels, omdat we zowel opkweek als afkweek doen en willen spelen met korte en lange dag.” Het bedrijf teelt meerdere producten, waaronder potchrysanten, lisianthus, celosia, primula, poinsettia en kalanchoë. Op de nieuwe locatie komt het volledige assortiment te staan met uitzondering van kalanchoë.

Het Nieuwe Telen

Strijbis vertelde in de laatste HortiContact-editie van Onder Glas dat het bedrijf de weg van HNT is ingeslagen. Op de locatie aan de Kreekrug in De Lier heeft het al luchtbehandelingskasten (LBK’s) en de ervaringen daarmee zijn zo goed dat ze ook nu op de bestellijst staan. “We hebben naar meerdere ventilatiesystemen gekeken, waaronder verticale ventilatoren en de Airmix, maar het systeem met LBK’s past ons het beste. Naar onze mening kunnen we hiermee het vocht het beste sturen. De uitdaging zit in het lichtdicht op elkaar laten aansluiten van rolgevels en LBK’s. Dat goed doen is een heel circus”, zegt hij met een glimlach.
Om de bedrijfsuitrusting compleet te maken krijgt de kas een SON-T belichtingsinstallatie, een energiescherm en een verduisteringsscherm. Strijbis heeft, na zorgvuldig afwegen van alle opties, gekozen voor een kasdek met helder gehard glas.

Samenvoegen van bedrijven

SV.CO en Vreugdenberg werken al enige tijd samen en besloten in februari 2018 alle bedrijfsactiviteiten samen te voegen. De nieuwbouw sluit aan op de locatie van kwekerij Vreugdenberg. Technokas is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouwbegeleiding. Het hele bouwproces is te volgen via een speciaal daarvoor ingerichte website. Sinds deze week siert een fleurig informatiebord de nieuwbouwlocatie.

Tekst: Pieternel van Velden.

Gerelateerd