De financiering voor het bijzondere aardwarmteproject Trias Westland, aan de Lange Broekweg in Naaldwijk is rond. Dat betekent dat dit innovatieve energieproject daadwerkelijk van de grond komt. Het is de eerste keer in Nederland dat partijen een boring gaan uitvoeren naar een diepte van vier kilometer om aardwarmte naar boven te halen.

De boring in de Triaslaag, een aardlaag op 4 kilometer diepte, kan er voor gaan zorgen dat warmer water van meer dan 100 graden Celsius naar boven wordt gepompt. De deelnemende tuinbouwbedrijven kunnen dat water gebruiken om hun kassen te verwarmen.

Capaciteit en besparing

De beoogde capaciteit van deze bron ligt binnen een range van 25 tot 45 MegaWatt thermische energie. Dit is de energiehoeveelheid die jaarlijks nodig is om 25.000 tot 40.000 huishoudens te verwarmen. Het zou de telers een besparing opleveren van 25 tot 40 miljoen kubieke meter gas en daarmee een vermindering van de uitstoot van 40.000 tot 64.000 ton CO2.

Initiatiefnemers

Het project telt drie initiatiefnemers: Royal FloraHolland, afvalverwerkings- en energiebedrijf HVC en Westland Infra. De deelnemers aan het project, tientallen tuinders, zijn mede-eigenaar van het project. In de eerste jaren betalen zij een vergoeding aan de initiatiefnemers. Na 15 jaar worden de tuinders via een coöperatie volledig eigenaar. De lokale omroep WOS heeft enige tijd terug een reportage over het project uitgezonden die u hieronder kunt bekijken.

Bron: WOS en Trias Westland, Foto: Mario Bentvelsen.

Trias Westland voor online from WOS Media on Vimeo.

Gerelateerd