“Het grote voordeel van het nieuwe rekenprogramma is dat het webbased is. Daardoor kan je meststoffenadviseur real-time meekijken.” René Booster uit ’s-Gravenzande hoefde niet lang na te denken toen Van Iperen hem vroeg of hij mee wilde doen met de pilotfase van het nieuwe meststoffenrekenprogramma. “Ik heb voor de zekerheid nog twee of drie schema’s gemaakt in het oude systeem als referentie. Maar die klopten allemaal. Ik ben toen meteen overgestapt.”

René is sinds twee jaar bedrijfsleider bij tomatenkwekerij De Jong-Franke op de locatie aan de Noordlandseweg in ‘s-Gravenzande. “We telen hier 8,4 hectare grove trostomaten, volledig belicht. Op de andere locatie hebben we ook nog een deel onbelichte teelt. Alles bij elkaar gaat het om zo’n 16 hectare.”

Vloeibare meststoffen

Volgens bemestingsspecialist Henk van Gurp biedt Van Iperen haar klanten al sinds 1987 een rekenprogramma. “In dat jaar zijn we met vloeibare meststoffen begonnen en was een dergelijk programma gewenst. In de loop van de jaren is dat steeds verder verbeterd en uitgebreid. Waar we echter tegen aanliepen was het feit dat we niet altijd naar dezelfde cijfers keken. Als een teler belde en ons om advies vroeg, moesten we het doen met datgene wat hij telefonisch doorgaf of met een printje via de mail. Maar dan loop je het risico dat je naar verschillende gegevens zit te kijken.”

Eigen schema’s

Met het nieuwe programma is dat verleden tijd. “Daarmee kijk je op hetzelfde moment naar dezelfde waarden.” René, die graag zoveel mogelijk zelf bij de teelt betrokken is en daarom het liefst zijn eigen schema’s maakt, is blij met het nieuwe programma. “Het is en blijft belangrijk dat anderen die meer kennis hebben met je meekijken en dat je zeker weet dat je het goed doet. En dan is het natuurlijk heel belangrijk dat je naar dezelfde cijfers kijkt.”
Een ander belangrijk voordeel van het nieuwe rekenprogramma is volgens de beide mannen het dashboard en de overzichtelijke lay-out. Henk: “Je hebt nu alles op één scherm bij elkaar, dus je hoeft niet meer van tabblad naar tabblad te klikken. En binnen het systeem kun je makkelijk met elkaar communiceren.” René: “Ik schrijf er bijvoorbeeld bij dat ik een aanpassing in het schema heb gedaan, en vraag dan of zij het ermee eens zijn. Daar krijg ik dan binnen de kortste tijd reactie op.”

Sporenbak automatisch berekenen

Henk vervolgt: “Omdat we het programma in eigen huis hebben ontwikkeld, kunnen we het gemakkelijk aanpassen en verder optimaliseren. Zo wordt nu ook een eventuele sporenbak, met de gewenste concentratie, automatisch berekend en in de juiste volgorde toegevoegd. Een volgende stap is dat analyses automatisch kunnen worden ingeladen.”
Het programma is beschikbaar voor alle klanten die bij Van Iperen vaste en vloeibare meststoffen afnemen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met onze meststoffenspecialisten voor een vrijblijvende afspraak of kijk op onze website.