Vrijdagmiddag 5 april opende ECW officieel zijn nieuwe geothermiecentrale in Andijk door het openen van een zogenoemde tijdcapsule. Nog geen 24 uur na het heffen van het glas op de nieuwe geothermiecentrale, leidde medewerkers van Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) de eerste bezoekers rond. In het kader van Kom in de Kas opende de centrale zijn deuren voor het publiek. Dinsdag 9 april brachten ook koning Willem-Alexander en minister Wiebes een bezoek aan Geothermie Centrale in Andijk.

Met de realisatie van de nieuwe geothermiecentrale is een grote stap gemaakt voor de verduurzaming van glastuinbouwgebied Het Grootslag. Momenteel zijn 10 glastuinbouwbedrijven op de centrale aangesloten. Met de afname van de duurzame warmte gebruiken zij samen ongeveer 50% minder gas.

Uitgestelde opening

De bouw van de nieuwe geothermiecentrale en het bijbehorende warmtenet van ECW vond plaats in de periode 2017-2018. Eind 2018 werden de werkzaamheden aan de centrale afgerond, waarna eind januari 2019 de geothermiecentrale in gebruik werd genomen. Om in te spelen op landelijke open dagen van de glastuinbouw, besloot ECW de officiële opening uit te stellen tot een dag voor de start van het evenement Kom in de Kas.

Hoog bezoek

Tijdens Kom in de Kas gaf ECW het publiek de kans om een kijkje te nemen in de aardwarmtecentrale. Van 10.00 tot 16.00 uur kregen jong en oud een speciale rondleiding waarbij ze een kijkje achter de schermen konden nemen. Enkele dagen later brachten minister Wiebes en koning Willem-Alexander een bezoek aan de nieuwste geothermiecentrale van ECW. Na een rondleiding door de centrale gingen zij met ECW-directeur Robert Kielstra in gesprek over de mogelijkheden van geothermie in de gebouwde omgeving.

Aardwarmtewinning

De aardwarmte die ECW wint is afkomstig van 2 kilometer diepte. De particuliere netbeheerder pompt water van circa 80 graden Celsius van deze diepte naar boven en vervoert de warmte via een leidingnetwerk van 7 kilometer naar de aangesloten bedrijven. Met de opening van de nieuwe centrale beheert ECW inmiddels vijf geothermische doubletten, waarmee het voornamelijk glastuinbouwbedrijven van duurzame warmte voorziet.

Beeld: Patrick van Katwijk/ECW