Bang voor een derde coronagolf is komkommerteler Sjoerd Vollebregt uit Poeldijk niet. “Vorig jaar kwam de eerste golf heel onverwachts en ging bijna alles in een keer dicht. We hopen dit jaar op een stabielere afzet, al missen we nog steeds de horeca. Wij telen voor een kwaliteitssegment, dan mis je de horeca als afzetkanaal natuurlijk wel.”

Vollebregt teelde vorig jaar voor het eerst komkommers voor Green Diamonds, onderdeel van Growers United. Hiervoor teelde hij tomaten op 5,5 ha glas in Poeldijk. Vanwege de omvang van zijn bedrijf stapte hij binnen de coöperatie over naar komkommer.
De samenwerking met zijn collegatelers en de verkoopafdeling bevielen hem uitstekend, ondanks corona en de daaropvolgende uitdagende marktomstandigheden. “We hebben vorig jaar 220 stuks per vierkante meter gesneden, in totaal 89 kg; 140 stuks in de eerste teelt, en 80 stuks in de tweede teelt. Onze middenprijs was ook wel goed, wat mede te danken was aan de teeltwisseling.”
Hij gaat dit jaar weer twee keer planten, wel met een iets nauwere plantafstand. Vorig jaar was dat 2,8 en nu 3 stengels per m². “We telen met dezelfde rassen: Topspin in het voorjaar, naast een grote proef met Upstage, en waarschijnlijk weer Lausanne in het najaar.”

Afzet nu stabieler

Op 28 januari gingen de planten de onbelichte kas in, tot vorige week donderdag zijn er al tien stuks van de planten gesneden. “Ons doel voor dit jaar is om meer dan 220 stuks per vierkante meter te snijden in de gewichtsklasse 350 tot 500 gram en de arbeidskosten van 27 euro per vierkante meter omlaag te krijgen. Van het verkoopteam begreep ik dat de prijzen tot nu toe in balans zijn. Het is niet heel erg wild maar ook zeker niet slecht. Vorig jaar was het in deze week iets beter, maar na volgende week erg slecht. Als de afzet nu stabieler blijft, komen we beter weg.”
Vanwege de hogedraadteelt moest Vollebregt vorig jaar 60% meer arbeid inhuren. “Daar schrok ik toen eerst wel een beetje van. Dit jaar hebben we sowieso meer ervaring en hebben we een padregistratiesysteem ingevoerd. Onze medewerkers zien die resultaten nog niet op een scherm in de kantine, maar dat willen we later nog invoeren. Zo proberen we hen te motiveren. Het arbeidsaanbod is dit jaar geen probleem, er zijn heel veel mensen teruggekomen.”

Virussen onder controle

Het komkommerbontvirus heeft het bedrijf tot nu toe buiten de deur weten te houden, vervolgt Vollebregt. “We hebben bij de laatste teeltwissel heel intensief schoongemaakt en proberen het schoon te houden, onder meer met bedrijfskleding en het ontsmetten van gereedschap.”
Besmettingen met corona zijn er tot nu toe op het bedrijf ook niet geweest. “We drinken in twee ploegen koffie en hebben de kantine uitgebreid. Iedereen zit op 1,5 meter van elkaar af. Stelletjes mogen uiteraard wel naast elkaar zitten. We hebben er dus tot nu toe geen last van gehad, buiten wat onderdelen voor een machine die niet op tijd binnen kwamen.”
Wat het verlengen van de lockdown betreft: “Ik denk dat het middel erger is dan de kwaal. Dat mensen als gevolg van de pandemie bewuster en gezonder gaan leven is een voordeel. We hadden echter gehoopt dat de horeca begin april weer open zou gaan. Wij telen voor een kwaliteitssegment, dan mis je de horeca als afzetkanaal natuurlijk wel. Maar overal rekening mee houden: dat gaan we niet doen. Wij gaan weer een mooi en gezond product proberen neer te zetten, tegen een goede kostprijs.”

Tekst en beeld: Mario Bentvelsen