Kassenbouwer Van der Hoeven en automatiseerder Hoogendoorn hebben bij de broers Vincent en Davy Clément in Arles een semi-gesloten kas gerealiseerd.

Vincent en Davy Clément zijn de eigenaren van een 3,5 hectare grote tomatenkas in Arles, regio Bouches-du-Rhône. Ze produceren cocktail- en Coeur de Boeuf vleestomaten voor Les Paysans de Rougeline, een grote Franse telerscoöperatie.

Milieuvriendelijk

De vader van de broers Clément startte in 1970 een tuinbouwbedrijf. Na 10 jaar bij hun ouders in het bedrijf te hebben gewerkt, startten Vincent en Davy in 2007 hun eigen bedrijf. Ze begonnen met een 1,2 hectare grote Novi-lite kas, die in 2009 werd uitgebreid met nog eens 1,2 hectare, allemaal gebouwd door Van der Hoeven.
De meest recente uitbreiding van 1,2 hectare is een ModulAIR kas. In deze kas wordt insectengaas gebruikt, waardoor er minder insecten de kas binnendringen. De kas optimaliseert ook de in- en uitgaande luchtstromen, wat resulteert in een beter CO2-niveau en een hogere productie.
Alle klimaat-, energie- en irrigatieprocessen in de ModulAIR kas worden aangestuurd door een Hoogendoorn iSii procescomputer. Hierdoor gebruiken de broers minder water, meststoffen en energie. Dit resulteert in een milieuvriendelijke teelt en duurzame producten. Op dit moment breidt Clément verder uit met een ModulAIR kas van 1,8 hectare via HortiNed, Van der Hoeven’s partner in Frankrijk.

Bron/foto: Hoogendoorn/Van der Hoeven.

Clément’s succes verhaal semi-gesloten kas – Frankrijk from Van der Hoeven on Vimeo.