Chrysantenteler Jarno van Wijk, eigenaar van chrysantenkwekerij Janity Flowers, meent dat verandering nodig is om positie te behouden in een veranderende markt. Het bedrijf maakte de afgelopen tijd al een duurzame metamorfose door. Nu gooit de ondernemer op het gebied van afzet en uitstraling het roer om. Door aansluiting bij telersvereniging Decorum hoopt Van Wijk meer gerichte afzet te genereren en de focus op kwaliteit en duurzaamheid beter voor het voetlicht te brengen.

Janity Flowers in Bruchem produceert op jaarbasis 13 miljoen stelen troschrysant. Alles gaat naar de groothandel en bloemisten. Tot voor kort maakte het bedrijf onderdeel uit van een telersvereniging in de Bommelerwaard, met een gezamenlijke relatiebeheerder/verkoper. Jarno van Wijk vond het tijd voor verandering.
“Bij Decorum richt een groter aantal telers met een breder assortiment zich op één segment: de vakhandel. Met name via webshops, en die worden steeds belangrijker. Het gemak van een one stop shop en het blind kunnen vertrouwen op de kwaliteit van het label, trekt veel kopers aan.” Van Wijk verwacht ruim 75% van zijn chrysanten onder het label af te gaan zetten.

Baas over eigen bedrijf

Een groot voordeel van Decorum ten opzichte van andere telersverenigingen vindt Van Wijk dat hij baas blijft over zijn eigen bedrijf. “Ik wil zelf mijn rassen en volumes kunnen bepalen. Bij andere telersverenigingen heb je daar minder overvloed op. Qua assortiment zit ik de andere vier chrysantentelers van de telersvereniging niet in de weg. We vullen elkaar aan en zorgen er samen voor dat het aanbod aantrekkelijker wordt. Prettig is ook dat we geregeld overleg hebben met de andere chrysantentelers. We houden elkaar dus scherp.”
MPS A- en Global GAP-certificering had de ondernemer al in huis en met de kwaliteit zat hij goed. Niets stond aansluiting in de weg. “Het is goed om nu met een bekend en breed gedragen label aan te kunnen tonen dat ik voor kwaliteit, goed ondernemerschap en duurzaamheid sta. Goede handel verkoopt zichzelf, maar een label laat dat ook verder in de keten zien.”

Door in de winter

Van Wijk nam een risico en ging in de winter door met de teelt van troschrysant, bij extreem hoge energiekosten. “Ik koos ervoor om mijn klanten te blijven bedienen. De prijzen zijn gelukkig goed deze winter, omdat er minder aanbod is, maar we mogen de druk van de energiekosten niet onderschatten. Die is gigantisch. En als iedereen straks weer aansluit, kan het er heel anders uit gaan zien. Dat is best spannend. Ik hoop dat we als telersvereniging met gebundelde krachten sterker zullen staan in een grillige en grimmige markt.”

Energie besparen

De energiekosten heeft Van Wijk wel al behoorlijk terug kunnen brengen. De loods ligt vol met zonnepanelen en sinds kort werkt de ondernemer met full LED-belichting. “Dezelfde lichthoeveelheid als vorig jaar kost ons nu 40 procent minder energie. Komend jaar vervangen we de laatste SON-T-lampen, die nu gewoon uit staan. De zonnepanelen geven een flinke besparing op de bedrijfsstroom in de zomer. Door inzet van ontvochtigers in de winter, hoeven we minder te verwarmen om ’s nachts vocht af te voeren.” Ook laat hij binnenkort een e-boiler installeren, om in de zomermaanden, met lage stroomopbrengsten uit de WKK, toch over voldoende warmte te beschikken.
“Verder kijken we of we ons zomerscherm kunnen inwisselen voor een echt energiedoek, om nog meer te kunnen besparen. Of we daarin kunnen investeren, hangt af van wat de markt gaat doen en of de opbrengsten goed blijven.”
Telen onder full LED is voor iedereen nieuw. Ook voor Van Wijk is het nog wennen. “Watergift en verdamping werken bijvoorbeeld heel anders. Je moet alles opnieuw uitvinden, maar je leert veel van dat proces. Door onderling kennis te delen, zoals we dat gewend zijn binnen chrysant, gaan we er 100 procent zeker komen.”

Elektrificeren

De jonge teler uit Bruchem gelooft heilig in elektrificeren. Als bedrijf, maar ook als tuinbouw Nederland. “Sectorbreed kunnen we aan kracht winnen door verder te elektrificeren. De tuinbouw is een belangrijke schakel die onmisbaar is om het stroomnet overeind te houden de komende jaren. Dat moeten we als sector blijven aankaarten.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis