Volgens het nieuwe advies van het Voedingscentrum zijn consumenten allemaal gebaat bij minimaal 250 gram groenten per dag. Voor veel mensen is dat nogal een opgave; ze haalden immers de vorige advieshoeveelheid van 200 gram al niet. Meer groenten bereiden bij de warme maaltijd is niet de oplossing, denkt Herman Peppelenbos van Food&Biobased Research, onderdeel van Wageningen UR. Hij pleit voor meer eetmomenten en dat vereist nieuwe producten.

“Die oplossing ligt niet alleen in meer eetmomenten, maar ook in meer locaties waar je lekkere groentesnacks kunt krijgen. En daarvoor hebben we nieuwe producten nodig”, stelt Peppelenbos.
“De tuinbouwsector is goed bezig met snackgroenten, maar het aanbod is nog beperkt. Elke dag snacktomaatjes gaat ook een keer vervelen. Daarom hebben we meer diversiteit nodig: producten die kunnen concurreren met de koekjes, snacks en chocobars”, zegt hij.

Er komen wel nieuwe producten op zoals bijvoorbeeld groentechips. Peppelenbos zag echter op de verpakking dat één van de varianten maar liefst 35% vet en 1,4% zout bevatte. “Het kan ook op een andere manier. Wij hebben de mensen klaar staan voor de ontwikkeling. Naast mijn werk voor Wageningen UR begeleid ik studenten van de HAS Hogeschool die opdracht krijgen nieuwe gezonde en lekkere concepten met groente te bedenken. Zij moeten dan wel worden gevoed door het bedrijfsleven. Telers zouden een veel grotere rol kunnen spelen bij conceptontwikkeling en productinnovatie”, vertelt hij. “Dat gebeurt sporadisch wel, maar helaas nog te weinig.” Dus de vraag is: wie pakt de handschoen op? Peppelenbos denkt dat er enorme marktkansen liggen, en niet alleen in Nederland. “Overal eten mensen immers te weinig groenten en fruit.”

Tekst en foto: Tijs Kierkels