Veredelings- en opkweekbedrijf Florensis heeft de Plantum CSR aanmoedigingsprijs gewonnen. Organisator P+ overhandigde de prijs tijdens de jaarvergadering van brancheorganisatie Plantum, in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Volgens de jury overstijgt het MVO-beleid van deze teler de eigen branche en kan het een voorbeeld zijn voor andere sectoren.
Volgens P+, een platform voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, toont Florensis grote zorg voor de medewerkers in Kenia, door ze schoon water te bieden, elke dag verse vis en ook de huisvesting te verbeteren. Het doet denken, aldus de organisator, aan de verlichte ondernemers die een eeuw geleden woonwijken voor hun medewerkers bouwden, zoals Batadorp bij Arnhem. Florensis krijgt van MVO Nederland een jaar lang gratis partnerschap aangeboden om zo de ervaringen uit te wisselen.
Zorgen voor schoon drinkwater
Florensis heeft in Naivash, in de Rift vallei, het initiatief genomen om de bewoners schoon drinkwater te bezorgen. Dat is een hele klus, omdat Naivash in een zeer actief vulkanisch gebied ligt waar fluoride uit het gesteente loskomt, dat het grond- en bronwater ‘vervuilt’. Te veel fluoride maakt niet alleen je tanden, maar ook je botten broos. Om het teveel aan fluoride uit het water te halen, heeft Florensis een omgekeerde osmose drinkwaterunit (RO) aangeschaft.
Ziekten zijn afgenomen
“Al onze werknemers in de kwekerij, ons dorp en kinderdagverblijf gebruiken dit drinkwater. En vele collega’s die niet in ons dorp wonen, nemen ’s avonds jerrycans met water mee naar huis. Dit project heeft ervoor gezorgd dat er nu 700 m3 schoon drinkwater per maand wordt geproduceerd en dat het aantal door water overdraagbare ziektes op de farm met 50 procent is afgenomen”, aldus Florensis.
Afvalwater voor visteelt
Omdat de waterzuivering ook afvalwater oplevert – voor elke 5 liter drinkwater produceert Florensis ook 4 liter afvalwater – zocht men ook daarvoor een oplossing. Dit afvalwater bevat heel veel nutriënten en is goed te gebruiken voor visteelt. Uit navraag bij de universiteit van Wageningen bleek dat zowel Tilapia als Afrikaanse meerval goed tegen zout water kunnen en zeker tegen de gehaltes die daar in het afvalwater zaten. Florensis raakte in gesprek met Jambo Fish, een Keniaans bedrijf met een Nederlandse partner (Fleuren & Nooijen), met jarenlange ervaring in internationale visteelt.
Tanks met meervallen
Inmiddels staan er sinds twee jaar vijf tanks tussen de irrigatiesilo’s. Elke tank bevat tussen de 250 en 500 meervallen die de werknemers kunnen consumeren. Dat daar, op die plek in Afrika, nu elke dag vis op het menu staat is bijzonder, bijna nog minder vanzelfsprekend dan schoon drinkwater. In de afgelopen twee jaar is er door dit project ongeveer 7500 kilo vis geproduceerd waar 380 tot 680 werknemers in het hoogseizoen elke twee maanden en in het laagseizoen een keer per maand gebruik van maken. Florensis is inmiddels ook begonnen de huisvesting van de medewerkers te verbeteren.
Bron: P+. Foto: Florensis.