Clemens Borgijink is een van de eerste Bouvardiatelers die zelf onderzoek doet naar de mogelijkheden om LED-licht en SON-T licht in combinatie in te zetten bij de Bouvardiakweek. Greenport Arnhem-Nijmegen organiseert op 7 maart een excursie bij de innovatieve teler waarbij uitgebreid aandacht wordt besteed aan de mogelijkheden van LED-verlichting binnen de glasteelt.

De bijeenkomst bij Borgijink Bouvardia vindt plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur. Telers en andere geïnteresseerden die aan de excursie willen meedoen, kunnen zich tot 4 maart aanmelden door een mail te sturen naar r.vorage@greenportarnhemnijmegen.nl. Na aanmelding ontvangen zij een definitieve bevestiging van deelname.

Programma excursie

De bijeenkomst bij Borgijink Bouvardia start om 19.30 uur met de ontvangst van de deelnemers. Van 19.35 tot 20.10 uur geeft René Corsten van Delphy een lezing over de toepassing van LED in de tuinbouw, gevolgd door een rondleiding door de proefopstelling bij de kwekerij met toelichting door Borgijink. Om 20.40 uur legt Stefan Hendriks van Signify uit hoe LED-belichting werkt, waarna van 21.15 tot 21.30 uur tijd is voor discussie en vragen uit de zaal. Hierna is het programma afgelopen.

Volgende stap

Met de inzet van een combinatie van LED-verlichting en SON-T verlichting, hoopt Clemens Borgijink een volgende stap te zetten in het verbeteren van de kwaliteit van de Bouvardia. Voor de proef met LED-verlichting stelde de teler daarom een aantal doelstellingen op: het verhogen van de kwaliteit van de bloemen, stevigere takken, meer takken per m2 en een langere houdbaarheid van de bloemen.

Van groente naar Bouvardia

Het familiebedrijf van Borgijink heeft niet altijd Bouvardia geteeld. Bij de oprichting in 1965 kweekte vader Henk Borgijink groente en na de verhuizing naar Groessen in 1994 verschoof de focus naar de teelt van komkommers. Na de overname van zoon Clemens Borgijink en zijn vrouw Inge, stapte het bedrijf in 2003 over op de teelt van Bouvardia. Die beslissing kwam voort door de sterke schaalvergroting en veranderende marktomstandigheden.

Bron: Greenport Arnhem Nijmegen. Foto: Borgijink Bouvardia.

Gerelateerd