De inzet van aangepaste industriële bouwdrogers neemt toe in de Bommelerwaard. Inmiddels is er een tiental bedrijven die ze gebruiken om de kaslucht te ontvochtigen. Het is een gevolg van mond-tot-mondreclame, de ontwikkelaars doen niet aan promotieactiviteiten.

Een groeiend aantal bedrijven in de glastuinbouw past ontvochtiginginstallaties toe die het vochtgehalte van de kaslucht verlagen op basis van condensatie. Hiervoor wordt kaslucht met ventilatoren aangezogen en langs koelribben geleid, waarop het vocht condenseert. De latente warmte die tijdens dit proces vrijkomt, wordt afgegeven aan de droge lucht en blijft dus aanwezig in de kas. Luchtramen en schermen kunnen dicht blijven, er hoeft geen koude buitenlucht te worden verwarmd en er gaat geen CO2 verloren.

Een simpele, praktische manier

“Bij een hoog belichtingsniveau wordt het steeds lastiger om het vocht weg te stoken. Bovendien moet je eigenlijk geen extra energie in de kas brengen, want dan gaan de planten nog meer verdampen. We hebben gezocht naar een simpele en praktische manier om dat op te lossen”, vertelt bouvardiateler Lies van Wijk van Chrywijk in Brakel.
Samen met broer Kees van Wijk en installatiebedrijf Wim van Wijk Techniek heeft hij zich georiënteerd op de mogelijkheden. Bestaande oplossingen vonden ze te duur en te groot. Toen viel het oog op bouwdrogers. Die van de bouwmarkt zijn niet geschikt voor de tuinbouw, maar er bestaan industriële drogers. “Een Italiaanse fabrikant had geschikte modellen, maar de afmetingen waren onpraktisch voor de tuinbouw. Op ons verzoek heeft hij ze aangepast en sindsdien neemt de vraag hier in de omgeving toe”, vertelt hij.

Condensatie

Het vocht in de kaslucht condenseert tegen een plaat van 2°C. Vervolgens brengen slurven de gedroogde lucht egaal terug in de kas, zodat er geen grote vochtverschillen ontstaan.
“Het apparaat kost natuurlijk stroom, maar je wint latente energie en die blijft in de kas. Het is overigens onze bedoeling om zo min mogelijk energie toe te voegen, anders vergroot je het vochtprobleem alleen maar”, zegt Van Wijk.
Hij kan zo een heel rijtje tuinbouwbedrijven in de buurt opnoemen die zijn voorbeeld gevolgd zijn. Het is afwachten in hoeverre het systeem verder zijn weg vindt.

Tekst: Tijs Kierkels, beeld: Wilma Slegers