Met een vloeroppervlakte van 1.000 m² wordt de nieuwe vertical farm van Staay Food Group in Dronten de grootste commerciële vertical farm van Nederland. De farm wordt onderdeel van Fresh Care Convenience, waar Staay Food Group gesneden groenten, fruit- en maaltijdsalades zal produceren. Staay Food Group investeert ruim 8 miljoen euro in de ultramoderne slafabriek.
De verwachting is dat dit nieuwbouwproject met een totale vloeroppervlakte van 28.000 m² in juni zal worden opgeleverd. Binnen dit pand is 1.000 m² gereserveerd voor vertical farming. Pas na de oplevering van de nieuwbouw zal worden gestart met de bouw van het vertical farming-project, meldt directeur Rien Panneman. “Dit gaat een aantal maanden in beslag nemen. Zoals het er nu uitziet verwachten wij op zijn vroegst aan het eind van het jaar operationeel te zijn.”
CO2-koeling
De nieuwste technieken worden ingezet ter bevordering van de duurzaamheid en kwaliteit van het totale productieproces. Voorbeelden hiervan zijn een gereduceerd watergebruik door verbeterde wastechnieken en het beperken van de CO2-voetafdruk door gebruik te maken van gesloten teeltruimten (vertical farming) en CO2-koeling. Daarnaast worden productvreemde bestanddelen, zoals hout, plastic en insecten, gereduceerd door gebruik te maken van optische sorteerders. Ook het telen in een vertical farm draagt hieraan bij. Ter bevordering van de productkwaliteit wordt de verpakking op maat geperforeerd met behulp van laser. Deze techniek verlengt de houdbaarheid van groente en fruit. Daarnaast worden melkzuurbacteriën ingezet ter bestrijding van pathogenen (ziekteverwekkers van biologische oorsprong).
Meerlagenteelt
De sla wordt geteeld in stellages op kokospluggen onder led-verlichting. In de vertical farm kunnen de kroppen van 150 tot 200 gram al na een maand worden geoogst, in plaats van 10 tot 14 weken in een normale kas. In de farm zullen vooral luxe slasoorten worden geteeld, zoals frisee, rucola, lollo rosso en lollo bionda. Voor de ontwikkeling van de vertical farm wordt samengewerkt met Philips Lighting, Rijk Zwaan, hogescholen en universiteiten.
De vertical farm zal jaarlijks 300.000 kg sla leveren, is de verwachting. “De sla uit deze fabriek is verser, er komt geen bestrijdingsmiddel bij kijken en de kwaliteit is stabiel”, motiveert Panneman de nieuwe strategie. Van oudsher legt de onderneming zich toe op het verhandelen van onbewerkte groenten en fruit voor Nederlandse en Duitse supermarkten. Staay Food Group heeft in Dronten nog 32 hectare land aangekocht, waardoor het in de toekomst flink kan uitbreiden.
Bron: Staay Food Group/FD, beeld: Mario Bentvelsen