Van begin januari tot eind april 2022 is er bij Wageningen University & Research in Bleiswijk paprika geteeld in de vertical farm. In twee afzonderlijke cellen hebben we in totaal elf rassen getest, zowel blok- als puntpaprika’s in rood, geel en groen, afkomstig van twee veredelaars.

Van een aantal rassen is uit proeven bekend dat ze ’s winters goed te telen zijn in kassen onder LED licht. In de vertical farm zagen we grote verschillen tussen de verschillende rassen, onder meer in bladkwaliteit, zetting en de uiteindelijke opbrengst. Twee geblokte types en één puntpaprika scoorden duidelijk beter. Opvallend genoeg kwamen deze bij verschillende veredelaars vandaan. Ook opvallend was dat niet alle rassen die het in een kas onder LED goed doen, ook hier goed presteren.

Verschillen in huidmondjesgedrag

Verder bleek dat in heel goed geïsoleerde cellen het ethyleengehalte op kan lopen tot waarden die schadelijk zijn voor de bloei en zetting. Daarnaast zagen we interessante verschillen in het huidmondjesgedrag tussen verschillende rassen in het licht en het donker. We vermoeden dat dit een rol kan spelen bij het ontstaan van kwaliteitsproblemen van het blad.
Binnen het door EFRO Kansen voor West en Provincie Zuid-Holland mede mogelijk gemaakte project Fieldlab Vertical Farming ontwikkelt WUR met Delphy en andere partners kennis over telen zonder daglicht in Vertical Farms.

Tekst: Monique Bijlaard