Tweeënhalf jaar geleden werd op het terrein van Wageningen University & Research een kleine 2SaveEnergy kas gebouwd. In dit nieuwe, energiezuinige kasconcept zijn inmiddels verschillende teelten beproefd. Vorig jaar werden enkele technische vernieuwingen doorgevoerd die de kas nog zuiniger en breder toepasbaar maken. Onderzoeker Frank Kempkes is enthousiast over de voorlopige resultaten.

Het 2SaveEnergy concept is ontwikkeld door een consortium van diverse toeleveranciers in samenwerking met Wageningen University & Research. Het uitgangspunt was om met bestaande technologie een betaalbare hoogisolerende kas te bedenken. Het kasdek bestaat uit een buitenste laag van helder glas met een dubbelzijdige antireflectie coating en een onderlaag van hoogwaardige diffuse kunststof film, die een isolerende spouw creëert. Deze oplossing isoleert bijna net zo goed als dubbel glas, maar is veel lichter en voordeliger te realiseren. De kas is ingericht volgens de principes van Het Nieuwe Telen en beschikt over een dubbele scherminstallatie met 3 schermen en ontvochtiging met behulp van een warmtepomp.

Rubberen verwarmingsslangen

Een beperking van elk kasconcept met een dubbel dek is het blijven liggen van een eventuele sneeuwlast. “Om dat te tackelen, was in eerste instantie gekozen voor een actief geventileerde spouw”, licht Kempkes toe. “De warmte-inhoud van de kaslucht en de ventilatiecapaciteit van de spouw bleek echter niet toereikend om de sneeuwlast snel op te ruimen. We hebben dat vorig jaar opgelost door vanaf de gevelverwarming rubberen verwarmingsslangen door één van de twee holle ruimten in de goot te trekken. In januari is gebleken dat dit systeem werkt.”

Uitbreiding energiesysteem met warmtepomp

Een tweede aanpassing betreft de uitbreiding van het energiesysteem met een warmtepomp, waardoor de kas tijdens het ontvochtigen gesloten blijft. “Dat moet op jaarbasis nog eens ca. 4 m³/m² gas kunnen besparen ten opzichte van het oude systeem op basis van aangezogen en naverwarmde buitenlucht”, aldus de onderzoeker.

‘Volgende stap mogelijk’

Volgens Kempkes maken de aanpassingen een verdere verlaging van het energieverbruik mogelijk. “We hebben tot nu toe ervaring opgedaan met komkommer en tomaat en 40 tot 50% gas bespaard ten opzichte van conventionele teelten. Een sterk gewas bij minder gas is voor deze kas geen probleem. De magische ondergrens van 10 m³ warmteverbruik komt nu langzaamaan in zicht.”

Tekst: Jan van Staalduinen