Een maand nadat een korte, hevige windhoos kwekerij Van der Wilt Gerbera’s in Mijdrecht in het hart trof, maakt Aad van der Wilt de balans op “Het is veel erger dan we aanvankelijk dachten, maar gelukkig zijn er geen gewonden gevallen”, vertelt hij. Als hij de camerabeelden terugkijkt ziet hij hoe de hoos met ongekende kracht toesloeg, terwijl de medewerkers net 38 seconden daarvoor naar de bedrijfsruimte liepen.

Daags na de natuurramp is de familie begonnen met het inventariseren van de schade. Aanvankelijk leek het erop dat een deel van de teelt nog kon worden gered, maar dat bleek niet mogelijk. De verwoesting was zo groot dat het niet mogelijk was om delen van de kas af te schermen. De planten van de eigen veredeling zijn tijdelijk ondergebracht bij Florist in de Kwakel. De rest van het gewas ging verloren.
Op de 3,2 ha grote kwekerij zijn 8.000 ruiten gesneuveld. Een kwart van de oppervlakte is dusdanig ontzet dat er niets ander op zat dan slopen. “Ook de verzekeraar reageerde verbaasd, want de kracht is zo groot geweest dat de goten van de poten en het kasdek zijn gerukt. Dat hadden zij nog niet eerder gezien”, vertelt Van der Wilt. Daarom worden er nu 24 nieuwe poten geplaatst en gesteld.

Teeltsysteem intact

Een groot deel van het teeltsysteem is nog intact en nog geschikt om opnieuw te gebruiken. Dat maakt het schoonmaken en opvegen van het glas erg gecompliceerd. “Steeds als je denkt dat er een deel schoon is, kom je weer glas tegen”, legt de teler uit. Dit schoonmaken is overigens uitbesteed. “In de eerste week na de storm waren niet minder dan 75 mensen daarmee bezig.” Er ligt nog voldoende werk voor de vaste medewerkers om de kwekerij weer in goede conditie te brengen. Ook het opnieuw beglazen is in volle gang.

Geen moederdagpiek

Volgens de planning komen de nieuwe planten in week 21-22. Als de start vlot verloopt komt de oogst rond week 30 weer op gang. “Dat is een hele vreemde gewaarwording”, vindt Van der Wilt. “Normaal gesproken zijn we nu volop bezig met de voorjaarsplanning en de piek rond Moederdag. Die gaan we dit jaar missen. We zijn met heel andere zaken bezig.”
Aad, Berna en hun kinderen Joris en Tessa hebben veel steunbetuigingen ontvangen. Dat heeft hen goed gedaan. “We komen hier zeker weer bovenop, want onze kwekerij heeft perspectief voor de toekomst.” Van der Wilt was het voorzitterschap van ‘Kom in de kas’ al aan het afbouwen, maar zal dit jaar zijn bestuurlijke taak voortzetten.

Tekst: Pieternel van Velden