Het aanbod van winterbloeiende primula’s van telersvereniging Sweet Kisses+ schaalt sinds vorige week langzaam op. De productie kwam eerder op gang dan in het vorige seizoen. De teelt liep toen vertraging op omdat er spaarzaam belicht werd. Voor het lopende seizoen baart de Engelse markt hen de meeste zorgen. Nultolerantie voor wittevlieg en veenvrij-eisen leveren flinke uitdagingen.

Ze zijn er weer. De eerste winterprimula’s van het merk Sweet Kisses+. Onder die naam voeren zes telers hun primine-vrije Primula obconica’s aan van veredelaar Schoneveld, in negen kleuren. De eerste waren begin oktober al op de markt, van kwekerij Loos, de rest start in de loop van december. De laatste gaan eind maart weg.
Jeffrey Ammerlaan van producent Ammerlaan-Sosef maakt zich vooral zorgen over de Engelse markt. “Tot aan Kerst is dat doorgaans de belangrijkste afzetmarkt voor onze primula’s. Waar trips vroeger onze grootste vijand was, is dat nu wittevlieg. Die valt moeilijk te bestrijden, ook door de beperkte middelen die we ter beschikking hebben. En met wittevlieg kom je Engeland niet meer in. Zelf heb ik er al wat orders voor afgezegd. Dit jaar moet uitwijzen of de Engelse markt voor ons interessant blijft of dat we er afscheid van moeten nemen.”

Kwaliteit veenvrij niet optimaal

Op de langere termijn bieden ook de Engelse restricties aan veen in potgrond uitdagingen. Dat was dan ook een belangrijk onderwerp van gesprek tijdens de relatiedag die de telersvereniging eind november organiseerde. “Ieder van ons probeert op eigen wijze het aandeel veen terug te brengen. Op ons eigen bedrijf hebben we het percentage terug weten te brengen van 85 procent naar 65 procent en dat gaat best goed. Maar het proefvak dat we nu hebben met een partij die volledig veenvrij is, stelt teleur. Dat vak heeft nog drie weken te gaan, maar het blad is wat gelig en de kwaliteit is niet optimaal. Ik ben benieuwd wat de Engelsen zeggen als ze voor veenvrij mindere kwaliteit krijgen. Je kunt niet alles krijgen zoals je dat wilt. Ondertussen blijven we natuurlijk wel doorzoeken naar goede vervangers.”

Nieuw uiterlijk, minder plastic

De aftrap van het winterseizoen gaat gepaard met de introductie van een nieuwe hoes voor Sweet Kisses+. “Die is mede ontworpen door trendvertaler Sandra Könings. De hoes heeft een fris en trendy uiterlijk en is transparanter dan de vorige. Omdat de hoes wat korter is, dringen we ook het aandeel plastic per hoes terug,” zegt Ammerlaan. Een klein verduurzamingsstapje dus.

Minder bezuinigen op belichting

De winterteelt van primula vraagt relatief weinig warmte. De plant gedijt het best bij temperaturen van 14 tot 16°C. Daar staat tegenover dat er wel vrij veel belicht moet worden. “Vorig jaar hebben we daar op alle facetten op teruggeschakeld: we schroefden het aantal weken met belichting terug én het aantal uren per dag. Dat werkte in het kwadraat door in het product. Het groeide trager, waardoor we voor Kerst nog bijna geen aanbod hadden en er was meer ongelijkheid in de afbloei. Dit jaar belichten we ook wel wat zuiniger, maar niet zo extreem als vorig jaar. Daardoor zitten we nu goed op schema. Tot aan Kerst staan er nog niet veel orders uit, maar de twee maanden daarna zien er goed uit. Tot eind februari is er al veel voorverkocht. Met Vrouwendag op 8 maart en Engelse Moederdag op 10 maart krijgen we tijdens de eindsprint nog een mooie afzetpiek.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis