Meer dan 300 exposanten laten zich van hun beste kant zien tijdens de 21e editie van HortiContact. In drie dagen tijd krijgen bezoekers ruim de gelegenheid om zich te laten informeren over ontwikkelingen, aanbieders, producten en de tendens in de markt. Drie exposanten vertellen over hun deelname en hun aanbod.
Belangrijkste beurs
Voor Sigrow, leverancier van draadloze sensorsystemen voor teeltoptimalisatie, is HortiContact de belangrijkste beurs van het jaar. “We staan op veel beurzen,” vertelt Rutger Vreezen, datagestuurde teeltspecialist bij Sigrow, “maar dit is de belangrijkste teeltgerelateerde beurs in Nederland, waar onze doelgroep in grote getalen op af komt. Dus het is een must om daar aanwezig te zijn.”
“De centrale locatie, de opzet en de verzorging; alles klopt. We zijn voor de achtste keer van de partij. Dit jaar lanceren we er een nieuwe oplossing voor het autonoom monitoren en herkennen van plantorganen en orgaantemperatuur bij tomaat en komkommer. Het is een doorontwikkeling van de stomata-camera die we al eerder introduceerden voor de teelt van gerbera. De afgelopen maanden hebben we deep learning-modellen getraind om soortgelijke metingen te doen voor deze twee specifieke gewassen.”
Datagedreven telen
Op basis van de orgaan- en temperatuurmetingen, kunnen telers van tomaat en komkommer veilige stappen zetten richting een energiezuinigere teelt. “De sensoren laten je exact weten wanneer de plant uit balans dreigt te raken of er vochtproblemen gaan ontstaan. Dan kun je dus snel een stapje terug doen.” De oplossing is meteen na de beurs commercieel beschikbaar.
“Onze oplossing is uniek in de sector. Het systeem draait al bij twee grote telers, van komkommer en tomaat. Ook Delphy en Botany voeren er testen mee uit. De eerste resultaten zijn heel positief.” Digitale oplossingen die bijdragen aan het nemen van onderbouwde, datagedreven beslissingen, worden steeds belangrijker in de glastuinbouw. “Ons product heeft dan ook heel veel potentie voor de sector. Nu de eerste ervaringen bekend zijn, verwachten we dat telers hier zeker in gaan investeren.”
Gegarandeerde stroomlevering
De behoefte aan oplossingen voor gegarandeerde stroomlevering en het slim verhandelen van stroom, groeit in de glastuinbouw. Dat merkt ook Ampowr, leverancier van grote energieopslagsystemen met energiemanagementsoftware. Alleen al in de eerste maand van dit jaar, namen vijf glastuinders een systeem af. Het bedrijf staat voor het eerst op HortiContact.
“Geen beursstand is groot genoeg voor onze metersgrote batterijen,” zegt directeur Eric van Honk. “Ze zijn zo groot als een zeecontainer, en variëren van 2 tot 10 MW. Wel zullen we een klein demosysteem, video’s en informatiemateriaal laten zien. Deze beurs is een ideale kans om onze doelgroep te ontmoeten en te vertellen wat we voor hen kunnen betekenen.”
Energieopslag pure noodzaak
De Ampowr accu’s kunnen stroom opslaan van het elektriciteitsnet, PV-panelen, aggregaten en windmolens. “Met de toenemende netcongestieproblematiek, kunnen netbeheerders niet altijd voldoende stroom leveren. Dat is funest voor glastuinders. Een energieopslagsysteem is dan ook pure noodzaak voor velen. Als je daarnaast stroom mag terugleveren, bieden onze systemen een ideale mogelijkheid om geld te verdienen met het ontlasten van het net, in de onbalanshandel of met regelvermogen.”
De gepatenteerde en ISO 27001-gecertificeerde software stuurt de opslag slim, veilig en flexibel aan. De Nederlands software is een belangrijk detail, er is dus geen achterdeurtje naar China Van Honk: “Ons systeem werkt overigens prima samen met het veelgebruikte DNO-systeem voor onbalanssturing.”
In de beursstand zal Van Honk zelf constant aanwezig zijn. Ook Jaap Vreugdenhil staat daar namens het bedrijf. “Met Vreugdenhil hebben we een ervaren ex-tuinder en adviseur aan boord die veel kennis heeft van de markt en de problematiek. Inmiddels staan er 100 systemen in het veld. Daar gaan we de voorbeelden en ervaringen van delen. We kunnen zelfs al wat globale inventarisaties doen en businessmodellen berekenen.”
Autonome klimaat- & irrigatiesturing
Autonoom telen is geen toekomstmuziek. Wereldwijd gebruiken toonaangevende telers het al, met bewezen resultaten. Dit jaar neemt Blue Radix, specialist en marktleider in autonoom telen, voor het eerst deel aan HortiContact. “In onze stand F20 laten we zien hoe autonome klimaat- en irrigatiesturing met Crop Controller werkt en welke voordelen dit biedt,” vertelt CEO Ronald Hoek.
“Rendabel en duurzaam telen is een complexe en tijdrovende uitdaging,” legt Hoek uit. “Weersveranderingen, schaalvergroting, eisen aan gewasbescherming en de toename van data maken teeltmanagement steeds ingewikkelder. Vooral ook die extra kilo’s die je het liefst uit de kas wilt halen, zijn een uitdaging voor telers.”
Teler blijft aan het roer
Voor het teeltmanagement is Crop Controller een oplossing. “Waar andere AI-oplossingen vooral inzichten geven, neemt onze technologie de dagelijkse uitvoering van teeltsturing en complexe analyses volledig over, zonder de teler te vervangen. Sterker nog, de teler blijft aan het roer en bepaalt de teeltstrategie: Crop Controller voert deze vervolgens autonoom uit. Met de voorspellingen voor drie dagen vooruit heeft de teler zelfs feitelijk meer grip dan hiervoor.”
Door routinetaken, zoals het instellen van klimaatcomputers, te automatiseren, krijgen telers ruimte om zich op andere aspecten te richten. “Zo kunnen ze tot vier keer meer hectares beheren, wat resulteert in hogere productiviteit, winst en een betere werk-privébalans. Tegelijkertijd speelt autonoom telen een sleutelrol in het aanpakken van uitdagingen zoals vergrijzing in de sector. We kijken uit naar gesprekken op de beurs met Nederlandse telers om hen te laten zien hoe autonoom telen helpt bij de uitdagingen van vandaag en de toekomst.”
Tekst: Astrid Zoumpoulis, beeld: Michel Heerkens