Op een innovatieseminar bij Royal Brinkman is gisteren de HortiHeroes Innovation Hub gelanceerd: een nieuw open innovatieplatform voor en door de food & flower-industrie. Hier kunnen vraagstukken uit de sector zoeken naar een match met een start-up of scale-up. 

Bij de lancering was Constantijn van Oranje van StartupDelta, die eerder dit jaar samen met HortiHeroes, Starthubs en zes toonaangevende tuinbouwbedrijven het platform hebben geïnitieerd. Van Oranje: “Innovatie en ondernemerschap zijn van essentieel belang voor het Nederlandse concurrentievoordeel in de wereldwijde food & flower-industrie. Bedrijven moeten niet wachten op disruptie, maar zelf actief zoeken naar nieuwe businessmodellen en expansiekansen. Platformen als deze, waar start-ups en corporates elkaar kunnen ontmoeten en co-creëren, zijn ontzettend waardevol om hier invulling aan te geven.”

Samenwerking Starthubs

Met het platform willen de initiatiefnemers innovatie in de food & flower-industrie aanjagen. HortiHeroes werkt daarom samen met Starthubs, die met een bereik van duizenden start-ups/scale-ups en een 90% match percentage, hét grootste open innovatieplatform van Nederland is. Juist door de uitdagingen van gevestigde bedrijven te verbinden aan de oplossingen van jonge innovatieve start-ups en scale-ups kan innovatie ontstaan, aldus Fabienne Van der Klugt-Gram, community & event manager van HortiHeroes.

Innovation Challenges

Deelnemende tuinbouwbedrijven met wereldwijde impact kunnen op het platform een zogeheten Innovation Challenge formuleren. Hierin staat een specifieke innovatie uitdaging centraal. Start-ups en scale-ups die denken de juiste oplossing te hebben, kunnen reageren. Het bedrijf selecteert het beste voorstel en start een (pilot)project. Op donderdag 26 september vindt er een Pitch Event plaats waar alle cases en inzendingen gepresenteerd worden. De eerste ‘Innovation Challenges’ zijn aangedragen door Royal Brinkman, Best Fresh en Beekenkamp Groep:
• Royal Brinkman | Gezocht: start-ups en scale-ups met duurzame producten en oplossingen voor de glastuinbouw.
• Best Fresh | Gezocht: sorteerlijn voor diverse groenten en fruit die 360-graden video scanning t.b.v. A.I. sortering mogelijk maakt.
• Beekenkamp Groep | Gezocht: een duurzame verpakkingsoplossing om stekjes van Afrika naar Nederland te vervoeren.

Mede-initiatiefnemers en founding fathers van het platform zijn Best Fresh, Beekenkamp Groep, Royal Brinkman, KUBO, JUVA en Priva. Het platform staat open voor andere food & flower-bedrijven. Het platform is online te vinden op hortiheroes.starthubs.co.

Bron/foto: HortiHeroes.

Gerelateerd