Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn een project gestart om de versheid en de houdbaarheid van trostomaat eenvoudig en consistent te kunnen meten met sensoren. Het project is onderdeel van de PPS Future Sensors & Digital Twins. Bedrijven uit de tuinbouwketen en data- en sensortechnologie werken hierin samen.
Voor tomaat, paprika, meloen en aardbei zijn er al smaakmodellen, gebaseerd op consumentenvoorkeuren. Echter voor de beoordeling van versheid is de link er nog niet. Kleur, vorm en stevigheid zijn hierbij belangrijke factoren. Door consumentenvoorkeuren te bepalen en te koppelen aan data van sensoren, ontwikkelen we een model om de versheidsscore consistent te meten.
Versheidsscore
Ook bepalen we tot welke versheidsscore consumenten een trostomaat nog zouden kopen. Vervolgens wordt de voorspelling van de houdbaarheid toegevoegd. Deze data, die bedrijven dan zelf eenvoudig kunnen verzamelen, ondersteunen in beslissingen rondom rassenselectie, teeltwijze, logistiek en afzet.
Tekst: Caroline Labrie