De teelt van hyacinten speelt zich voornamelijk op het veld af. In deze meerjarige bollenteelt zijn grondgebonden ziekten, maar ook ziekten die in de bol overleven een hardnekkig probleem.

Bovendien wordt het uitgangsmateriaal verkregen door vegetatieve vermeerdering uit bollen van het veld. Een nieuwe manier van telen zou deze persistente ziekten grotendeels buiten spel kunnen zetten. Door de teelt deels in de kas te doen én door alleen schoon uitgangsmateriaal te gebruiken kunnen we de teelt schoonhouden. Als we vervolgens buiten verder telen mag dit materiaal niet meer voor vermeerdering worden gebruikt.

Van weefselkweek naar leverbare bollen

In het project ‘Vitale teelt hyacint’ onderzoeken we bij Wageningen University & Research hoe we van weefselkweekmateriaal snel tot leverbare bollen kunnen komen. We hebben hierbij vier teeltfasen benoemd die we allemaal afzonderlijk onderzoeken. Door de teelt te versnellen hopen we tot een economisch aantrekkelijk systeem te komen. Het project wordt gefinancierd door een POP3 subsidie (EU/Provincie Zuid-Holland) en Hagelunie. Een consortium van telers en andere spelers in de productieketen van hyacint nemen actief deel in het project.

Tekst: Wouter Groenink