Stengel- en wortelrot, veroorzaakt door Fusarium oxysporum, is de belangrijkste schimmelziekte bij de productie van vanille en is verantwoordelijk voor enorme economische verliezen wereldwijd.

Wij zijn bezig met de ontwikkeling van een vanilleproductiesysteem. Deze methode biedt niet alleen voordelen op het gebied van productie en kwaliteit, maar ook op het gebied van voorkomen en bestrijden van ziekten. Een nieuw projectvoorstel is in voorbereiding. Nieuwe benaderingen, samen met traditionele biologische controlestrategieën om Fusarium oxysporum in andere gewassen tegen te gaan, worden geïmplementeerd. We verlagen de infectiedruk door het gebruik van mycofage bacteriesoorten als snelle wortelkolonisatoren of schimmeleters, afhankelijk van de beschikbaarheid van voedingsstoffen.

Daarnaast gebruiken we enzymatische oplossingen om de ziekte te verminderen en de wortelkolonisatie door gunstige microben te versnellen. Verder worden methoden op basis van plantenvoeding overwogen voor de beheersing van Fusarium in vanille.

Tekst: Yaite Cuesta Arenas