Orchideeënteler Maurice van der Hoorn uit Ter Aar hoopt dat de regeling voor het aanvragen van steungeld uit het noodfonds zo snel mogelijk duidelijk wordt. “Als ik weet waar ik aan toe ben, kan ik pas mijn rekensommetjes maken. Nu weet ik nog niets. Van de aangekondigde steunmaatregelen heeft hij tot nu toe gebruik gemaakt van de NOW-regeling.”

De impact van de coronacrisis op het duurzame orchideeënbedrijf van Maurice van der Hoorn is groot: 70% minder omzet in deze maand tot nu toe, en 50% in maart. Planten van mindere kwaliteit, zoals eentakkers, verdwijnen in de container, maar oppotten doet hij nog wel. Al staat zijn kas wat kouder dan normaal om de productie af te remmen. “De week voor Pasen was relatief goed, maar nu lijkt het weer wat in te zakken. Ik hoop op een goede Moederdagweek. Die omzet is hard nodig. Daarna wordt het koffiedik kijken.”

Steunmaatregelen

De NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) waarop Van der Hoorn een beroep heeft gedaan is inmiddels uitgekeerd. Over de snelle afhandeling is hij tevreden, over de hoogte ervan wat minder, omdat de regeling geen rekening houdt met seizoenseffecten op de omzet, maar uitgaat van de gemiddelde kwartaalomzet over 2019.
Verder is zijn hoop gevestigd op het noodfonds van 600 miljoen euro dat het kabinet heeft toegezegd voor de sierteelt, specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw en de fritesaardappeltelers. “Daar wordt nu nog druk over vergaderd, voor zover ik weet. “Dat fonds is hard nodig om de zomer en het najaar goed door te komen. Als ik weet waar ik aan toe ben, kan ik pas mijn rekensommetjes maken. Nu weet ik nog niets.”

Kijk hier voor een overzicht van alle noodmaatregelen voor de tuinbouw voor geleden schade als gevolg van de Covid-19 uitbraak.

Tekst: Mario Bentvelsen, beeld Fotostudio G.J. Vlekke