Sierteler Kees Vollering uit Berkel en Rodenrijs houdt van uitdagingen. Daarom verschenen er de afgelopen seizoenen druiven in een deel van zijn kas waarvan hij een smakelijke wijn wist te maken. Inmiddels is dit avontuur ten einde en staat het gehele bedrijf weer vol met snijhortensia’s. “De bestrijding van meeldauw en valse meeldauw was de bottleneck door het ontbreken van toegelaten middelen.”

Volgens Kees Vollering kun je van druiven die in de kas groeien betere wijn maken dan van ‘buitendruiven’. De glastuinbouwondernemer uit Berkel en Rodenrijs produceerde in de afgelopen seizoenen vier wijnen: de Vollering Riesling 2020, de Vollering Muskaat 2021, de Vollering Dornfelder 2021 en de Vollering Cabernet Sauvignon 2021.
De wijn wordt verkocht door zijn dorpsgenoot en wijnhandelaar Jordy Verboon, die zeer enthousiast is over de smaak van deze wijn van eigen bodem. Helaas zal de voorraad wijn uit de kas van Vollering niet meer aangevuld worden. De teler heeft afgelopen winter zijn druivenstokken gerooid, na twee seizoenen van volledige productie op 1,5 ha en twee aanloopjaren. “Ik heb die knoop doorgehakt omdat ik moest vaststellen dat de gewasbescherming niet goed viel aan te pakken. Het blijkt onmogelijk om zonder toegelaten middelen wijn uit de kas te maken”, vertelt de teler.

Smaakvoller

“Tijdens de afgelopen twee seizoenen ben ik intensief bezig geweest met een oplossing vinden tegen schimmels. Ook met hulp van diverse teeltadviseurs en specialisten in gewasbescherming ben ik er niet uitgekomen.” Alleen met zwavel spuiten was toegestaan, maar daarmee kreeg hij het niet onder controle en dit ging ten koste van de druiven.
Vollering betreurt dat wel, want volgens hem valt er onder glas wijn te produceren die beter en smaakvoller is dan wijn uit een wijngaard. Dat komt doordat de druiven altijd droog staan en meer warmte ontvangen, waardoor ze meer suikers aanmaken.
“Door de klimaatbeheersing in de kas en onze kleigrond valt er hier een heel hoogwaardige wijn te maken.” Hij maakte in de druiventeelt actief gebruik van het schermdoek en de luchtbevochtigingsinstallatie om het gewas optimaal te laten groeien. Zo hield hij het vochtgehalte op peil en beschermde hij de druiven tegen te veel warmte en licht. “Bij druivenplanten sluiten de huidmondjes bij te veel lichtinstraling of te lage luchtvochtigheid, daarom is het scherm heel nuttig.”
De optimale omstandigheden hebben een keerzijde, want de zijscheuten blijven eindeloos groeien, stelt de teler. “Dat heb ik aangepakt door zeven dagen per week te snoeien, ik deed dit werk voornamelijk zelf omdat de druiven nog geen betaalde arbeid opbrachten.”

Uitdaging

Vollering − vader van de succesvolle wielrenster Demi − is een man die van een uitdaging houdt. Zo is hij ook de wijnmakerij ingerold. “Er stonden hier al jarenlang twee druivenstruiken in de kas, die op een goed moment zoveel druiven gaven dat ik ze moest weggooien. ‘Daar moet je wijn van maken’, zei een medewerker toen. Daarmee had ik er een nieuwe hobby bij. Het eerste probeersel was gelijk al goed te drinken, zodat ik me er verder in heb verdiept. Met onderzoek, experimenteren en proeven groeide de wijnmakerij van jaar op jaar uit totdat ik toe was aan een bedrijfsmatige aanpak.”
Uiteindelijk zette hij 1,5 ha van de 7 ha kas vol met druiven, waarvoor hij stekmateriaal aankocht in Duitsland. “Inmiddels zijn de druiven weer geruimd en ben ik weer terug bij business as usual. Je weet van tevoren niet hoe het loopt, maar ik hou van uitdagingen en ben daarom blij dat ik het gedaan heb.”

Tekst: Koen van Wijk