De kritische lezer van Onder Glas heeft gemerkt dat de thema’s dit jaar bondig worden benoemd. Krachtige omschrijvingen als: Water, Licht, Kas of Plant zijn de verzamelnamen voor tal van actuele onderwerpen in de glastuinbouw. In combinatie met eerdere themanummers vormt de website van Onder Glas een nuttig dossier voor de glastuinbouw. Een zoekterm als bijvoorbeeld Het Nieuwe Telen (HNT) resulteert binnen een seconde in 75 artikelen in de laatste vijf jaar.

Een dergelijke zoekopdracht leert tevens dat echte, ingrijpende innovaties – waarmee de Nederlandse glastuinbouw groot is geworden – vaak processen zijn van lange adem. Zo krijgt LED-licht in de komende uitgave volop aandacht (zie ook elders deze Focus), maar vier jaar geleden stond er al een ‘roze’ kas op de voorpagina van Onder Glas.
Dat geldt dus zeker ook voor ontwikkelingen op gebied van energiezuinig telen en verbetering van het kasklimaat. Nog elk teeltseizoen besluiten telers om elementen van HNT te implementeren. De basis van deze ontwikkeling werd echter ruim tien jaar geleden al gelegd met de Gesloten Kas. In Onder Glas van december 2005 kijkt Theo Ammerlaan van tomatenbedrijf Themato terug op zijn eerste ervaringen met de nieuwe teeltwijze. In 2010 realiseerde het bedrijf een flinke besparing op energie in het niet-gesloten gedeelte van het bedrijf. “Er wordt ook een bescheiden meerproductie verwacht.” Lees dit laatste artikel terug op de website van Onder Glas.

Roger Abbenhuijs