Vanwege de blijvend hoge gasprijs zal de SDE-subsidie op geothermie met ingang van volgend jaar komen te vervallen. Om die reden heeft Nature’s Heat besloten om al dit jaar de aardwarmteprijs voor telers geleidelijk te verhogen. Bij de aangesloten bedrijven worden grotere warmtewisselaars geplaatst en kunnen belichtende telers met een WKK ook warmte terugleveren. Operator Paul van Schie: “Weerbaarheid en flexibiliteit, daar draait het om in de energiemarkten van morgen.”

Nature’s Heat is sinds 2018 verantwoordelijk voor de levering van aardwarmte aan negen telers in Kwintsheul met totaal 64 ha glas. Het project draait voorspoedig, zegt operator Paul van Schie, technische problemen zijn tot nu toe grotendeels uitgebleven.
Omdat de gasprijzen naar verwachting dit jaar en volgend jaar extreem hoog zullen blijven, komt de SDE-subsidie op aardwarmte echter te vervallen. Sommige aardwarmteprojecten kunnen daardoor volgend jaar al in liquiditeitsproblemen komen, waarschuwde Jeroen Larrivee van BlueTerra eerder in Onder Glas Focus.
Van Schie verwacht niet dat het aardwarmteproject direct in de problemen zal komen ‘maar dan moeten deze hoge gasprijzen geen jaren aanhouden’. Op de korte termijn zijn de gevolgen voor de aangesloten telers vooralsnog beperkt omdat er in de winter relatief weinig stroom wordt opgewekt door zonnepanelen, waardoor de stroomprijzen voor een aantal uren overdag hoog genoeg zijn voor een gunstige sparkspread. “Hierdoor kunnen we de piekvraag in stroom met onze WKK’s goed opvangen. Alternatief is dat RVO de SDE-rekenmethodiek aanpast aan de huidige energiesituatie.” Nu is de hoogte van die subsidie gekoppeld aan de gasprijs.

Sparkspread

Vrees voor een koude winter is er bij Van Schie – die zelf tomaten teelt – voorlopig niet. “Als de gasprijs daardoor hoger zou worden stijgt de stroomprijs meestal ook mee. Als de sparkspread echter niet goed is – zoals in de weekenden en tussen kerst en oud & nieuw – laten wij de WKK uit. Dan accepteer je dat het soms wat kouder in de kas is. Bij weinig instraling is dat geen probleem, zoals afgelopen winter. Dan kom je een graad of 1,5 graad lager uit dan normaal. Een foliescherm biedt dan ook een stukje extra verzekering.”
De tomatenteler heeft onlangs zijn warmtewisselaar in capaciteit verdubbeld, zodat hij de komende winter meer aardwarmte kan opnemen. “Dat gaan we op alle teeltbedrijven doen die bij Nature’s Heat zijn aangesloten. Als de stroomprijzen slecht zijn of je WKK staat een keer in storing, kun je meer geothermie opnemen en ben je minder afhankelijk van ketelgas.”
Voor de belichtende telers van Nature’s Heat – waaronder een rozen- en chrysantenbedrijf – zullen de wisselaars ook geschikt worden gemaakt voor teruglevering van WKK-warmte. “Dan kunnen ze meer draaiuren met de WKK maken voor de belichting en zit de warmte niet in de weg. Ik wil niet zeggen dat flexibiliteit het toverwoord is, maar het wordt naar de toekomst toe wel belangrijker.”

Prijsstijgingen

Om te voorkomen dat de prijs voor aardwarmte volgend jaar met een piek zou stijgen, is dit jaar al een prijsverhoging doorgevoerd, zegt Van Schie. “Vergeleken met een jaar geleden gaat de prijs van aardwarmte wel drie keer over de kop. Daar komen ook andere prijsstijgingen bij. Zo zijn de prijzen van karton en folie verdubbeld.”
De vraag is of dat door een hogere omzet goed kan worden gemaakt. “Wij hebben in ieder geval dit jaar 20 tot 30 procent meer omzet nodig om quitte te kunnen spelen. De tomatenprijzen zijn tot nu toe goed, maar het seizoen is nog jong. We weten niet precies hoeveel minder tomaten er in de rest van Europa zijn geplant. En als belichtende telers dit najaar besluiten om massaal te stoppen met belichten, krijgen we ook een hele andere marktsituatie. Als door afvallers de prijzen echter omhoog gaan en de prijsstijgingen daarmee gedekt kunnen worden, haal je je schouders weer een beetje op. Maar het blijft koffiedik kijken.”

Tekst: Mario Bentvelsen, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke