Tuinbouw technologieleverancier Ridder heeft geïnvesteerd in kasrobotica en een overeenkomst getekend met de Israëlische start-up MetoMotion om samen te gaan werken. Door de samenwerking wordt het Nederlandse bedrijf verantwoordelijk voor de wereldwijde distributie van het robotplatform en de robotica van MetoMotion.

Het automatiseren van de arbeid in kassen is belangrijk om de productie kostenefficiënter te maken en een snellere uitbreiding van het areaal wereldwijd mogelijk te maken. Menselijke arbeid is een beperkende factor geworden door de stijgende uurlonen, maar nog meer door de beperkte beschikbaarheid van personeel om het werk in kassen te doen. Joep van den Bosch, Chief Innovation Officer bij Ridder: “Telers moeten meer doen met minder. Het automatiseren van arbeid is daar een belangrijk onderdeel van. Door kasrobotica toe te voegen aan ons productportfolio, verlagen we de drempel voor telers om in robotica te stappen en de gegenereerde data te integreren met alle andere systemen in de kas.”

Robot beschikbaar in 2022

Ridder ondersteunt de ontwikkeling van de GRoW robot sinds het de Israëlische start-up in 2019 van een eerste kapitaalinjectie voorzag. Ook is er een samenwerking met Navus Ventures, een particulier investeringsfonds dat gelieerd is aan Lely, producent van robots en datasystemen voor de melkveehouderij. Zij hebben veel ervaring in agrofood robotica. De samenwerking heeft MetoMotion geholpen om de ontwikkeling van hun robotoplossing verder te verbeteren; na uitgebreide tests in Nederland zal het bedrijf hun tomatenoogstrobot in 2022 op de markt brengen.

Proeven in de kas

De robot is de afgelopen jaren uitvoerig getest in de kas van veredelingsbedrijf De Ruiter Seeds en tomatenteler Duijvestijn Tomaten. Van den Bosch: “De huidige ontwikkelde oplossing is nauwkeurig en betrouwbaar genoeg om qua prijs en prestaties te concurreren met menselijke arbeidskrachten. Voor ons is het van het grootste belang dat het een economisch haalbare oplossing is,” voegt hij toe. “Dit betekent een belangrijke aanvulling op ons portfolio en een unieke kans om telers te helpen bij het meer autonoom maken van hun productie.”

Oogstkosten halveren

De robot detecteert en plukt niet alleen de trossen maar zorgt ook voor de afhandeling van de trossen in de kratten. Door toepassing van de robot kunnen de oogstkosten met 50% worden teruggebracht en kan een teler 80% aan manuren bij het oogsten besparen.
Toekomstige toepassingen van het robotplatform zullen bestaan uit het uitvoeren van andere arbeidsintensieve taken, het verzamelen van gegevens en het maken van analyses.