De aanvoer en opbouw van de boortoren van geothermieproject Trias Westland is afgerond. De onderdelen van KCA Deutag arriveerden de afgelopen weken in containers die met speciale transporten werden vervoerd naar de bouwlocatie aan de Lange Broekweg in Naaldwijk. Op maandag 6 november start de boring van de eerste put.

De installatie van KCA Deutag is een complex van circa 52 meter hoog die een boorstang kan tillen van ongeveer 350 ton. Met een vermogen van 1.500 pk kan de installatie een diepte van maximaal 5.000 meter bereiken.

Boortoren

Vorige week arriveerde de 43 meter hoge mast van de boortoren aan de Lange Broekweg in Naaldwijk, waardoor de installatie diezelfde week nog het hoogste punt bereikte op 52 meter van de grond. De boortoren van boor- en ingenieursbedrijf KCA Deutag is eerder vooral ingezet in de olie- en gasindustrie en verhuisde van Turkije naar Nederland.

Start boringen

Op vrijdag 3 november wordt de beitel ‘gezegend’, op maandag 6 november start de boring van de eerste put. De geleiderbuizen (conductors) van 125 meter diep zijn al in juni aangebracht. In januari 2018 wordt de eerste well test verwacht. Directeur Marco van Soerland: “Zes jaar na de ondertekening van de intentieovereenkomst, kunnen we eindelijk gaan boren. Het is een bijzondere dag voor o.a. alle betrokken telers, HVC, Capturam, Royal FloraHolland, de gemeente en het projectteam. Wij kijken natuurlijk allemaal uit naar de well test in januari. Wat de uitkomst ook zal zijn: met dit project maken we grote stappen in de energietransitie in Zuid-Holland. Door de kennis die we opdoen over warmte in diepe aardlagen en door het neerzetten van een kwalitatief hoogwaardig geothermieproject.”

In vier secties naar 4.560 meter diepte

Maandag wordt het eerste gat geboord, in de olie- en gasindustrie ook wel ‘spud’ genoemd. Het betreft een gat van 125 meter diep op de plek waar in juni de beschermlaag is geplaatst voor de watervoerende lagen. Nadat dit ‘ondiepe’ gat is geboord, volgt de eerste sectie van de diepe boring. De komende 7 tot 9 dagen wordt een gat geboord van 1.298 meter diep en een diameter van circa 60 cm. Hierbij is het zaak het boorgruis goed naar boven te krijgen. Elke 10 meter wordt een monster genomen van de modder en het gruis dat naar boven komt. Aan de hand van deze monsters weet de boorcrew in welke aardlaag en op welke diepte de boorkop zich bevindt. Als de volledige diepte van sectie 1 bereikt is, wordt de pijp ingebracht en wordt cement geperst tussen het boorgat en de pijp om het gat te verstevigen. Na circa 2 weken is sectie 1 gereed. Daarna volgt sectie 2 met een diameter van circa 43 cm tot 2.559 meter diepte. Sectie 3 is een boorgat met een diameter van circa 30 cm tot 4.204 meter diepte. Sectie 4 boort door naar de Triaslaag op 4.560 meter diepte. Dit laatste gat wordt niet gecementeerd in verband met de winning van warmte.

Trias Westland

De proefboring van Trias Westland is een uniek aardwarmteproject; in Nederland is nog niet eerder naar een diepte van 4 kilometer geboord voor de winning van aardwarmte. Om te onderzoeken of aardwarmte economisch winbaar is op deze diepte richtten Royal FloraHolland, HVC en Capturam Trias Westland B.V. op. Doel is om uit te zoeken of aardwarmte economisch winbaar is op een diepte van 4 kilometer, om zo aardwarmte beschikbaar te maken voor alle glastuinbouwbedrijven in het Westland.

Bron: Trias Westland. Foto’s: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd