Ooit is de tuinbouw onder glas gaan telen om een ander seizoen na te bootsen. In kassen met lampen, een klimaatcomputer en extra CO2 kunnen we het gewas laten ‘denken’ dat het al lente is, terwijl de kalender toch echt aangeeft dat we in de winter zitten. Met LED-licht gaan we nog een stapje verder. We kunnen door zonlicht te simuleren doen of het zomer is. We creëren een teeltklimaat waardoor de plant het gevoel heeft in een tropische omgeving te staan, terwijl Zuid-Holland de realiteit is. Ik heb de zon alleen nog nooit 95% rood en 5% blauw zien schijnen.

In de toekomt kijken kan niemand, maar op basis van de kennis van nu is het een feit dat we in Nederland op een perfecte plek zitten om te belichten. Stroom komt van alle kanten, overtollige productie van elektra kunnen we prima kwijt. Het is koud genoeg in de winter om ramen dicht te houden en in de zomer koel genoeg om mooie producten te telen.

Wij kijken serieus naar de toepassing van LED’s op ons bedrijf. In samenwerking met de landelijke commissie Paprika lijkt er een onderzoek te starten waarmee we de meerwaarde van LED in de paprika gaan bekijken. Hierin wordt ook verrood licht meegenomen (dus meer dan alleen blauw en rood). Tijdens eerdere proeven, in combinatie met SON-T, hebben we al gezien dat verrood zorgt voor strekking van de plant. Kostprijs blijft leidend in een inwisselbaar product. Dus hamvraag is: wat zijn de extra’s onderaan de streep; gaan we met tienden van procenten op weg naar de optimale productie?

Ik zou graag een van mijn locaties volhangen met LED-belichting. Dat zou namelijk betekenen dat uit onderzoek is gebleken dat het kostprijs-technisch mogelijk is. Toch fijn dat er mogelijkheden zijn om proeven te kunnen uitvoeren. Ik ben ervan overtuigd dat we met licht uiteindelijk het gas gaan vervangen. Mede onder maatschappelijke en politieke druk zullen we meer en meer van het gas af moeten. Mijn gascontract zal ik op termijn verlagen, mede door de verwachting dat de prijs voor elektriciteit gaat zakken. Dan gaan we de kas in de winter verwarmen met elektra. De stelling: ‘een kas met belichting wordt een kas zonder gas’, komt daarmee een stuk dichterbij. Misschien niet optimaal, maar wel realistisch.

Maikel van den Berg
Paprikateler in Bleiswijk

Gerelateerd