We kennen ze als ondernemers en teeltspecialisten in de glastuinbouw allemaal. De dames en heren die langskomen met flyers of digitale presentaties en uitleggen hoe fantastisch de door hun ontwikkelde nieuwe voedingsmiddelen zijn voor het tuinbouwgewas. Tabellen, grafieken en verklaringen over hoeveel kilo’s extra er door de productinnovatie van een groentegewas afkomen of hoeveel bloemknoppen of takken meer aan een sierteeltproduct. Hoe mooi zou het zijn als je al die middelen bij elkaar op kunt tellen en we door het middel X 5% meer en nog eens 10% door middel Y kunnen realiseren. Maar helaas, zo blijkt het in de praktijk toch niet te werken.
Toch is de verleiding groot – als teler sta je immers open voor elke vernieuwing die kan leiden tot verbetering van kwaliteit en productie – en probeer je wel eens wat. Ook uit nieuwsgierigheid laat je je soms verleiden tot deze vorm van kofferbakverkoop; een teler is ook maar een mens.
In volle overtuiging druppel je het bij en vervolgens ga je met een gerust hart naar bed. En, niet te geloven, de volgende ochtend zie je opeens een zeer fris gewas! De wortels zijn bovendien witter. Dit moet het ultieme middel zijn.
Realiteit is echter dat toepassing in de praktijk nog wel eens wordt vergeten of tijdens vakanties helemaal wegvalt. Je vergeet het een paar keer waardoor de werking (zou) stoppen. In de week dat je het middel niet hebt gebruikt is het gewas echter toch gaan hergroeien en werden de bloemen net zo lang als in de periode dat je het middel wel had gebruikt.
Wat jammer is het toch dat deze middelen geen gebreksverschijnselen geven. Geen gele bladpunten of vlekkerigheid, zoals bij een gebrek aan de vaste, traditionele meststoffen. Echt heel jammer.
Voor mezelf heb ik de conclusie getrokken dat dit type nieuwe, veelbelovende middelen toch vooral een kwestie blijft van gevoel. Als je er als teler lekker van slaapt en je met een goed gevoel door de kas loopt, dan geeft dit absoluut een meerwaarde en -productie. Al is het maar omdat je met een flinke dosis positiviteit als ‘meststof’ altijd verder komt.
Maikel van den Berg
Paprikateler in Bleiswijk