Een nieuw fris jaar. Hét moment om goede voornemens te maken. Persoonlijk doe ik daar niet zo graag aan mee. Goede voornemens zijn mooi, maar nog beter is het om meteen stappen te maken. Zo zijn we eind vorig jaar gefuseerd met een collega, waardoor we als bedrijf in 2021 sterker staan. Begin vorig jaar zijn we met een strategische vraag begonnen: hoe kunnen we de komende jaren de groei in de markt aan? Ondanks corona, hebben we gedurende het jaar een antwoord gevonden in deze samenwerking. Of misschien moet ik zeggen: dankzij corona.

Volume is in onze markt een belangrijke pijler. Daarnaast zijn organisatie en specialisatie de andere sleutelwoorden. Een groeiende onderneming kan niet meer alles een beetje doen, dus moet je specialisten in huis halen. Als je in de toekomst mee wil blijven doen, is interne groei of fusie de enige oplossing. Door het bedrijf te professionaliseren kun je specialisten binnenhalen. En om dat vervolgens te bekostigen heb je volumes nodig. Niet groeien om te groeien, maar groeien om beter te worden.

Dit brengt uiteraard ook uitdagingen met zich mee. Je kunt als ondernemer niet meer alles in detail weten. Je gaat slimme mensen binnenhalen op terreinen waarin je eigen kennis ontbreekt. Maar je wilt vervolgens de mensen wel aan kunnen sturen en op eindresultaat beoordelen. Er zal dus meer gemeten en gemonitord moeten worden.

Bij een fusie komt ook om de hoek kijken hoe je twee bestaande culturen kunt samenvoegen, hoe je op verschillende locaties dezelfde structuren kunt bouwen en hoe we een stukje trots en uitstraling in de samenwerking kunnen leggen. Dat vraagt geduld en aandacht.

Ook binnen onze telersvereniging worden stappen gemaakt. Het management is gegroeid en de tijd van inwerken is voorbij. We moeten versneld meegroeien en mee veranderen met de wensen van de klanten. Het specialisme is ook hier vergevorderd en onze professionals zullen op hetzelfde niveau moeten kunnen acteren als de klant. Alleen dan ga je met elkaar verder komen. Ons goede voornemen dit jaar is daarom stappen maken.

Ronald van Veen, gerberateler in De Lier