De ISO Cutting Planter 2500, een gerobotiseerde steksteker van ISO Group, haalt steksteeksnelheden van meer dan 2.500 stekjes per uur. Door de snelheid die de machine haalt in combinatie met de uniforme kwaliteit van de stekjes, zijn de machines in relatief kort tijdsbestek terug te verdienen op arbeidskosten. Daarnaast is het met de gerobotiseerde steksteker mogelijk om een kwaliteitsverbetering te behalen bij het planten.

Veredelingsbedrijf Florensis werkt sinds eind 2016 met vijf exemplaren van de ISO Cutting Planter 2500. De afgelopen maanden draaiden de stekstekers vol mee in het productieproces, waarbij steeds twee medewerkers rond de stekstekers liepen voor controle, logistiek en bediening van de machines. Gemiddeld steken twee medewerkers met vijf ISO Cutting Planter 2500-stekrobots circa 11.000 tot 12.000 stekken per uur.

Samenwerking

De samenwerking tussen Florensis met ISO Group startte in 2015. In dat jaar spraken beide bedrijven uitvoerig over de wensen en eisen waaraan de ISO Cutting Planter 2500 volgens Florensis moet voldoen. Daarbij waren vooral de snelheden waarmee de gerobotiseerde stekstekers werken, de kwaliteit van de gestoken stekjes en de uniformiteit van de stekresultaten van belang. Het oppakken van de stekken en het zonder beschadigingen aan steel of plant weg kunnen steken was daarbij een specifiek punt van aandacht.

Bedieningsgemak

“De machines zijn niet moeilijk te bedienen, al moet je geen angst hebben voor computers”, aldus Edwin Kodde, External Contracts Manager bij Florensis. “We zien dat als je het finetunen van de software met de stekken leuk vindt, dat steksteken ineens een hele leuke en uitdagende bezigheid wordt. Je ziet namelijk direct de resultaten van je werk. Per soort stek zijn zaken als steekdiepte en offset te bepalen. Deze variabelen zorgen ervoor dat iedere stek op de voor hen beste wijze en zo uniform mogelijk kan worden gestoken.”

Hoogwaardig stekmateriaal

Ook bij de ISO Cutting Planter 2500 is goed en uniform stekmateriaal de basis om de instellingen van de steksteker optimaal te krijgen. Zelfs met de zelflerende software in de blijft goed stekmateriaal de basis voor het succes van de machine. Florensis ziet qua teeltresultaat met name bij kleine stekken verbeteringen ten opzichte van ouderwets handmatig steksteken. Zowel ISO Group als Florensis zijn deze week aanwezig op de beurs HortiContact in Gorinchem, waar zij bezoekers meer vertellen over de mogelijkheden van automatisch steksteken.

Tekst: Leo Hoekstra. Foto: ISO Group.

Gerelateerd