De combinatie van de tuinplantenbeurs Plantarium met de Groen-Direkt voorjaarsbeurs is een succesvolle stap. Tijdens de tweede editie van deze gecombineerde beurs was het nog drukker, met bezoekers uit vrijwel heel Europa. Voor Kwekerij Nolina uit Woubrugge is deze beurs een uitstekende gelegenheid om veel klanten te zien en zaken te doen. “Het is kleinschalig en vakgericht, zonder poespas”, vindt verkoper Erik Bos.

De Springfair van Plantarium/Groen-Direkt trok deze week op dinsdag en woensdag duizenden bezoekers naar het PCT-terrein in Hazerswoude/Boskoop. Voor de hele Europese tuinplantenretail is de Springfair een mooie aftrap van het nieuwe voorjaarsseizoen. Naast een relatie- en inspiratiebeurs is hier ook de mogelijkheid om direct tuinplanten te bestellen aan de hand van duizenden monsterpartijen.

Europese retail

Net als vorig jaar stond ook Nolina Kwekerijen van Marcel en Steef de Lange met een eigen stand op de beurs. “Vorig jaar waren we dik tevreden en ook nu ziet het er goed uit. De combinatie maakt dat er veel meer exposanten zijn”, vertelt verkoper Erik Bos van de tuinplantenkwekerij uit Woubrugge. Hij vindt het kleinschalige karakter en de pure opzet, waarbij het alleen om planten en bomen draait, de sterke punten van de beurs. “Je komt hier in twee dagen tijd de hele Europese retail tegen. Vorig jaar hebben we ook nieuwe klanten geworven, onder meer tuincentra uit Engeland.”
Het teeltbedrijf is wat kritischer gaan kijken naar de beurzen die ze uitkiezen om met een stand te gaan staan, vertelt hij. “We hebben 25 jaar op de IPM in Essen gestaan, maar daar zijn we mee gestopt. Het is daar zo breed, met ook allerlei technische producten. We ontmoetten daar steeds minder de klanten die we wilden zien. Terwijl hier in Boskoop voornamelijk het vakpubliek komt.” Verder verkiest de teler ook steeds meer actieve marktbezoeken, zoals tuincentra.

Samenwerking met Deense partner

Nolina Kwekerijen teelt op 24 ha een brede range tuin- en kamerplanten, waarvan 11 ha onder glas. De teelt die jaarrond in de kassen de toon zet is de potroos, waarvan het bedrijf meerdere kleuren teelt in de potmaten 7 tot en met 17 cm. “Wij hebben voor Europa het exclusieve teeltrecht op de soorten van de Deense veredelaar Poulsen Roser”, vertelt Bos.
Daarnaast teelt het bedrijf ook diverse varianten clematis, agapanthus, wisteria en buddleja. “Wij hebben een heel hechte samenwerking met Poulsen Roser, want wij verhandelen ook alle jonge planten die zij veredelen. Wij zijn dus hun verkooppartner.”
Een deel van de kassen is verwarmd en wordt gebruikt voor de potrozenteelt. “Voor de verwarming gebruiken we twee WKK’s. De warmte die we over hebben uit deze teelt, gebruiken we voor de kassen met tuinplanten. Die hoeven alleen vorstvrij te blijven”, aldus de verkoper.

Green Retail Award

Plantarium/Groen-direkt organiseert elke beurs ook de Green Retail Award voor de beste nieuwigheden. De bezoekers konden meestemmen op 12 nieuwe plantenvariëteiten. Winter Angel Helleborus Frostkiss Magico van Kwekerij Verboom uit Zevenhuizen won dit jaar de publieksprijs.

Tekst en beeld: Koen van Wijk