Kassen met mechanische koeling zouden het waterverbruik tot tien keer beperken ten opzichte van verdampingsgekoelde kassen (pad & fan) in woestijngebieden. Deze besparing gaat gepaard met een hoger energieverbruik (elektriciteit). Het toestaan van een hogere kastemperatuur vermindert het energieverbruik voor koeling, maar kan een negatieve invloed hebben op de gewasopbrengst.
In het National Centre for Sustainable Agriculture in Riyad vond een reeks proeven plaats in gesloten kassen. Centraal stond het onderzoek naar het effect van twee verschillende temperatuurregimes (hoger en lager) op de groei en productie van vier verschillende paprikavariëteiten, evenals de gerealiseerde energie-efficiëntie.
Economische optimalisatie
De resultaten wezen op de wisselwerking tussen energieverbruik voor koeling en gewasopbrengst. Concreet resulteerde een verlaging van de kastemperatuur met gemiddeld 2ºC in een opbrengststijging van 5,8 kg/m² (gemiddelde van alle rassen) ten koste van ongeveer 160 kWh/m² extra elektriciteit. Er is dus enige ruimte voor economische optimalisatie van de productie van paprika in gesloten kassen in woestijngebieden. Op basis van de resultaten van de proef loont het lagere temperatuurregime als 1 kg paprika meer waard is dan 28 kWh elektriciteit.
Tekst: Ilias Tsafaras