Planten verdedigen zich met afweerstoffen tegen ziekteverwekkers als bacteriën en schimmels. Zou je die stoffen dan ook kunnen gebruiken als conserveringsmiddel om voedsel tegen bederf te beschermen? Dat is het idee achter een reeks onderzoeken van het Laboratorium voor Voedsel Microbiologie van Wageningen University.

Afgelopen vrijdag promoveerde Silvia Andini op onderzoek naar stoffen in Brassica-soorten. “Er is constant behoefte aan nieuwe stoffen die antimicrobieel werken. Dat komt enerzijds doordat bacteriën snel resistent worden. Anderzijds wil de consument geen kunstmatige toevoegingen meer. Dus dan is het logisch om naar inhoudsstoffen van planten te kijken; daarmee kun je je profileren onder groene labels”, gaf ze aan.

Plantenfamilies

Er zijn verschillende plantenfamilies die bekend staan om hun afweerstoffen. Andini: “Mijn collega heeft eerder planten uit de vlinderbloemigenfamilie onderzocht. Daar zitten verschillende stoffen in die tegen grampositieve bacteriën werken.” Dit is nog redelijk bekend terrein. De betreffende stoffen (prenylated isoflavonoids) hebben al eerder internationaal de aandacht getrokken. Sommige doen in werkingskracht niet onder voor bekende antibiotica.
Maar ook andere families bieden wellicht mogelijkheden. Andini onderzocht de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae), waartoe de koolsoorten behoren. Ze vond een aantal stoffen die bacteriën en schimmels doden. “Dit zijn veelbelovende kandidaten, waar je mee verder kunt. Vervolgens willen we het werkingsmechanisme, synergie met andere stoffen, eventuele reactie met voedingsstoffen, smaak en eventuele giftigheid onderzoeken.”

Bedekte teelt

Het gaat bij deze onderzoeken in het algemeen niet om gewassen die momenteel in kassen geteeld worden. Maar het telen op inhoudsstoffen vergt veel controle, en dan kom je toch uit bij een bedekte teelt.
Het hier genoemde onderzoek past bij de zoektocht naar nieuwe hoogrenderende gewassen die om hun inhoudsstoffen geteeld worden. Daarbij komen nieuwe afnemers in beeld, die hechten aan zekerheid en stabiliteit.
Eerder publiceerde Onder Glas al een uitgebreid artikel over WUR-onderzoek om natuurlijke afweerstoffen van siergewassen in te zetten als gewasbescherming. Dat artikel is hier na te lezen.

Tekst: Tijs Kierkels, beeld: Wilma Slegers