Paprikateler 4Evergreen breidt zijn areaal in de Zeeuwse Smidsschorrepolder fors uit. Het bedrijf van de gebroeders Grootscholte heeft de BOM Group opdracht gegeven om 18 hectare kassen toe te voegen aan de 10 hectare die 4Evergreen al in diezelfde polder bezit.

BOM Group bouwt de kas en voorziet deze van de nieuwste technieken. Een daarvan is een dubbele scherminstallatie die wordt uitgevoerd met het slip-in systeem van Peter Dekker Installaties. Met de uitbreiding in de Zeeuws-Vlaamse polder komt het totale areaal kassen van deze paprikateler op 80 hectare. Daarmee is 4Evergreen in Europa een bijzonder grote producent van blokpaprika’s. Bovendien bezit het bedrijf in de Smidsschorrepolder nog enkele tientallen hectaren land die later kunnen worden volgebouwd.

Restwarmte en -CO2

Dat 4Evergreen ervoor kiest om in de Smidsschorrepolder, nabij Westdorpe, fors uit te breiden, komt in belangrijke mate door de beschikbaarheid van restwarmte en -CO2, afkomstig van de kunstmestfabriek Yara. De levering van deze energiestromen bezorgde het tuinbouwgebied aanvankelijk een voortvarende start. In de crisistijd kwam deze ontwikkeling tot stilstand, totdat het gebied een paar jaar terug weer opleefde.

Zo vestigde tomatenteler Van Adrichem Kwekerij zich in de polder met 9 hectare kassen, en de mogelijkheid om met een kleine twintig hectare uit te breiden. Ook de Belgische Verenigde Groentetuinders (VGT) bouwt in de Autrichepolder bij Westdorpe een bedrijf met een areaal van 30 hectare, waarmee de polders om en rond Westdorpe, op nog wat laatste percelen na, bijna zijn uitverkocht.

Bron/foto: BOM Group.

Gerelateerd