Afgelopen week vierde Rijk Zwaan haar eerste eeuwfeest. Sinds de oprichting in 1924 is de veredelaar uit De Lier uitgegroeid tot een wereldwijde speler die in meer dan honderd landen actief is. De viering van het honderdjarig bestaan startte op 1 juli, de oprichtingsdag. Tijdens deze feestelijke aftrap kwam Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, met mooi nieuws: Rijk Zwaan krijgt het predicaat Koninklijk.

“Na 100 jaar ondernemerschap en innovatie kan men zeggen dat Rijk Zwaan van groot belang is voor de toekomst van de mensheid”, zegt Jaap Smit, Commissaris van de Koning, tijdens de feestelijke aftrap van het honderdjarig bestaan van het veredelingsbedrijf.
Ben Tax, directielid bij het veredelingsbedrijf, reageert: “We zijn blij met het predicaat Koninklijk. Het is een teken van maatschappelijke waardering en onderstreept de continuïteit van onze onderneming. Het is de kroon op het werk van ons allemaal. Want het zijn bovenal mensen die het hart en de ziel van het bedrijf vormen.”

Historie vol groei

De rijke historie van het veredelingsbedrijf begon toen oprichter Rijk Zwaan in 1924 een zadenwinkel opende in Rotterdam. Zijn focus op kwaliteit en innovatie bleek een succesvolle formule. In de eerste veertig jaar lag de nadruk op de Nederlandse tuinbouwmarkt, met enige export naar omliggende landen. In 1964 opende de eerste dochteronderneming in Duitsland. Daarna volgde Frankrijk in 1982. Vanaf de jaren negentig ging de ontwikkeling sneller dan iedereen vooraf had kunnen voorzien.
Vandaag de dag werken er 4.000 mensen. Het bedrijf is vertegenwoordigd in ruim honderd landen via meer dan dertig dochterondernemingen, verspreid over de hele wereld. De hoofdvestiging is in Nederland.

Positieve maatschappelijke impact

Door de toenemende wereldbevolking, met name in Afrika en Azië, neemt de vraag naar groenten en fruit toe. Rijk Zwaan anticipeert op deze ontwikkeling door het veredelen van groente- en fruitrassen die zijn aangepast aan de lokale klimaten, teeltmethoden en de voorkeuren van consumenten. In Tanzania veredelen we al vijftien jaar voor de Afrikaanse markt en vanuit Vietnam richten we ons meer en meer op de markt in Zuidoost-Azië.
Directielid Marco van Leeuwen licht toe: “Met door veredeling verbeterde, lokale rassen streven we ernaar telers een hogere opbrengst te bieden. Om vervolgens hun afzet te verbeteren, verbinden we telers met verwerkingsbedrijven en retailers. Uiteindelijk hebben meer mensen zo toegang tot gezonde en verse groenten en fruit. Zaden laten niet alleen gewassen groeien, maar creëren ook bredere kansen en mogelijkheden.”

Blijven innoveren

Iedere dag eten miljoenen mensen fruit en groenten die zijn gegroeid uit zaden van het bedrijf. Die verantwoordelijkheid inspireert de veredelaar om zich te richten op de toekomst en te blijven innoveren voor haar klanten en ketenpartners. “De meest recente uitbreiding zien we in de veredeling van tropische gewassen. Op onze veredelingslocatie in Brazilië selecteren we groente- en fruitrassen die het goed doen in een warm en vochtig klimaat met af en toe een flinke regenbui”, vertelt directielid Kees Reinink.
In Nederland opende Rijk Zwaan dit jaar een nieuwe veredelingslocatie voor ‘Berries’; aardbeien, bramen en frambozen. Kees Reinink: “Zo blijven we pionieren en nieuwe wegen inslaan.”

De eerste dag van onze volgende eeuw

Het motto van Rijk Zwaan, ‘stoer doorgaan’, zit in het DNA van het bedrijf. Met oog voor vernieuwing en vooruitgang blijft de veredelaar pionieren. Het bedrijf is dankbaar voor de bijdrage van medewerkers, klanten en partners aan het succes en kijkt uit naar nog vele vruchtbare jaren van samenwerking en groei in de volgende eeuw.