Twee jaar na de vernietigende hagelstorm op 23 juni 2016 is de kas van Greenco in Someren weer volledig in productie. Tomatenteler René Zwinkels tegen Omroep Brabant: “Het was een lastige tijd, voor het hele team. Maar nu het weer goed gaat, ben je dat gelukkig snel vergeten.”

Op de beruchte donderdagavond in juni kwamen hagelstenen zo groot als jeu de boules-ballen uit de lucht vallen. In een kwartier tijd richtte het noodweer ruim 500 miljoen euro aan schade aan. Kassen, daken van huizen en auto’s in de omgeving van Someren en Luyksgestel raakten zwaar beschadigd. De 14 hectare grote kas van Greenco werd compleet verwoest. “Er lag 1,4 miljoen kilo glas op de grond”, aldus Zwinkels.

Miljoenen euro’s schade

Na de storm restte Zwinkels en zijn team niets anders dan opruimen. “We hadden voor miljoenen euro’s schade. Het heeft ons heel lang gekost om dat te herstellen. Pas in maart was de nieuwe kas klaar, bijna twee jaar na de storm dus.”
Het bedienen van de klant stond na het verwoesten van de teelt in Someren voorop bij Greenco. Samen met collega-telers in de hele keten stelde de producent van onder meer de Tommies snacktomaatjes, -komkommers en -paprika’s alles in het werk om op zowel korte als lange termijn zo goed mogelijk aan de vraag te voldoen. Door intensief samen te werken met partners in de branche en alle zeilen bij te zetten, slaagde Greenco er in om alle leveringen op tijd bij haar klanten te krijgen.

Gehard glas

GreenCo heeft flink geïnvesteerd in vernieuwing bij de herbouw van de kas. Zo is er nu gehard glas gebruikt. “Dat valt in kleine stukjes uit elkaar, zoals het glas van een autoruit. Dat is veiliger. En het is iets steviger. Die grote hagelstenen van toen zal de kas alsnog niet houden, maar kleinere hagelstenen gelukkig wel.”
Tot slot: “Ik ben blij dat we ons weer met onze business bezig kunnen houden, de snoeptomaten”, zegt Zwinkels. “Het was een hele lastige tijd, voor het hele team. Maar nu het weer goed gaat, ben je dat gelukkig snel vergeten.”

Bron/video: Omroep Brabant. Foto: Greenco.Gerelateerd