Glastuinbouw Nederland ziet een toenemende interesse in maatwerkcursussen voor Het Nieuwe Telen. Steeds vaker willen telers specifiek voor hun gewas weten hoe ze aan de knoppen kunnen draaien om de teelt te optimaliseren. Zo zijn er de afgelopen tijd masterclasses geweest voor chrysant, gerbera, bromelia en aardbei.
Het Nieuwe Telen (HNT) is niet nieuw meer. De methode die uitgaat van de plantfysiologie in het streven naar een duurzame en winstgevende teelt, is inmiddels goed ingeburgerd. Veel telers hebben een HNT-cursus voor beginners of gevorderden gevolgd, passen de principes al jaren toe, maar willen nu meer. Hetzij omdat ze vanwege de energiecrisis de teeltomstandigheden hebben moeten aanpassen en naar nieuw houvast zoeken. Hetzij omdat het eigen gewas zoveel unieke uitdagingen kent, dat er meer verdieping nodig is.
“We zijn nu ruim een jaar bezig met gewasspecifieke masterclasses en zien de vraag daarnaar behoorlijk toenemen. Telers vinden het prettig om met soortgenoten te sparren over hun eigen problematiek,” zegt Robert Solleveld van Glastuinbouw Nederland.
Veelvoud aan uitdagingen
Solleveld snapt dat telers zoekende zijn. “Ze zijn anders gaan telen de afgelopen tijd. Waar ze voorheen aan maar één knop hoefden te draaiden, zie je met de huidige ontwikkelingen – energiebesparing en de noodzaak van scherper telen – dat er meerdere zaken tegelijk spelen. Als je bijvoorbeeld LED integreert in je teeltsysteem, krijg je er een veelvoud aan uitdagingen bij. Want hoe ga je om met de afname van stralingswarmte en de problemen die dat geeft? Door de inzet van meerdere energieschermen wordt ontvochtigen belangrijker. Bij het verlagen van de temperatuur, moeten telers op zoek naar de grenzen in relatie tot het plantgedrag. Bij normaal stoken kenden ze die, nu voelt het als koorddansen; het moet allemaal wel goed gaan.”
Structureel volgeboekt
Niet alleen de basiscursussen zijn structureel volgeboekt, ook de masterclasses zitten binnen een mum van tijd vol. Doorgaans neemt een masterclass zes middagen in beslag, soms duurt die een dag. Solleveld: “Wij zetten de programma’s samen met de telers op. Ook dat is een verklaring voor het groeiende animo. Omdat je de hele groep deelgenoot maakt van het programma, zie je dat er veel interesse voor is. Afhankelijk van de aandachtspunten die de groep aangeeft, halen we er een LED-expert, een schermspecialist of een WUR-onderzoeker bij. Bij chrysant was de invloed van telen met LED bijvoorbeeld hot, bij aardbei ging het meer over ventileren en de vocht- en CO2-balans.”
Er zijn nog geen nieuwe masterclasses gepland, maar Solleveld denkt dat veel geteelde gewassen als paprika en lelie binnenkort zullen volgen.
HNT en klimaatcomputers
Momenteel loopt er wel een serie HNT-cursussen voor Priva-gebruikers. Hier komen vooral monitoring en de toepassing van de principes met behulp van de klimaatcomputer aan bod. “Dat is best lastig voor telers. Ze worstelen met vragen over de instellingen en het in beeld brengen van de vochtbalans in de kas of de RTR-lijn. Er is dus een grote behoefte aan kennis.” Die instellingen en weergaves zijn voor elke klimaatcomputer weer anders. “Na deze cursus, willen we er ook een gaan opzetten voor zowel klimaatcomputers van Hoogendoorn als Ridder,” zegt Solleveld.
Tekst: Astrid Zoumpoulis, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke