Zowel energie als andere hulpbronnen als water en CO2 worden schaarser. Daarom moeten we elk productiesysteem evalueren op basis van zijn efficiëntie bij het omzetten van beschikbare hulpbronnen in een verkoopbaar product.

Je zou kunnen stellen dat productie in warmere klimaten deze efficiëntie zou kunnen verhogen door minder energieverbruik, maar in feite is er altijd een afweging tussen de hulpbronnen. Als extreem voorbeeld vindt de productie van groenten in droge gebieden meestal plaats in kassen die zijn uitgerust met verdampingskoeling (pad & fan). Dat belast de schaarse watervoorraad in die gebieden dusdanig dat water vaak de beperkende factor wordt.

Kassen met mechanische koelcapaciteit

Experimentele resultaten verkregen in het National Center for Sustainable Agriculture in Riyad gaven aan dat voor de productie van 1 kg verse tomaten meer dan 100 liter water nodig is. Kassen met voldoende mechanische koelcapaciteit kunnen het waterverbruik minimaliseren. In zo’n kas in Riyad lukt het om 1 kg verse tomaten te telen met 4 liter water. De elektriciteitsbehoefte stijgt hierdoor echter naar 8 kWh per kg. Vanuit economisch oogpunt moet je een kasontwerp dus boordelen op basis van alle hulpbronnen.

Tekst: Ilias Tsafaras