De al jaren populaire Summerschool Greenhouse Horticulture behandelt in 14 dagen de breedte van moderne tuinbouwkennis. Op verzoek van Summerschool-cursisten is dit jaar een vijfdaagse Masterclass Soilless Culture gegeven. Deze cursus is een samenwerking tussen Wageningen Academy en specialisten van de businessunit Glastuinbouw.

In de nieuwe cursus is er aandacht voor de basiskennis van plantenvoeding, substraat en waterkwaliteit, maar ligt de nadruk op verdieping. Een belangrijk onderdeel is het zelf opstellen van voedingsschema’s met een gratis rekenprogramma.

Internationale aspecten

Deelnemers leren in de schema’s rekening te houden met gewassoort, kwaliteit van uitgangswater en gewasstadia. Ook leren ze schema’s per element om te zetten naar hoeveelheden meststoffen. Er is veel aandacht voor internationale aspecten zoals teeltsystemen, substraten in opkweek en doorteelt, wisselende waterkwaliteit, hoge natriumgehalten en werken met een beperkt of afwijkend assortiment meststoffen.
De eerste Masterclass telde zestien deelnemers uit zeven landen, met naast (internationale) telers ook specialisten van toeleveringsbedrijven.

Tekst: Chris Blok