Greenports Nederland, Provincie Zuid-Holland en RVO hebben deze week een online portaal voor de gehele Nederlandse tuinbouwketen gelanceerd. Dit portaal is een digitale plek waar kennis en informatie wordt samengebracht die nodig en nuttig is bij het handelen met Chinese partijen. Volgens AVAG-voorzitter Annie van de Riet is het portaal een welkom instrument. “Er heerst onder onze leden een enorme honger naar informatie over China.”
Het doel van het nieuwe kennis- en innovatieportaal voor de tuinbouw in China is het bevorderen van kennis en expertise op het gebied van handelsbevordering. Bedrijven kunnen hier terecht voor informatie over projecten, beleidsinformatie, een activiteitenagenda en relevant nieuws. Daarnaast biedt het portaal de ruimte voor ‘matchmaking’. Bedrijven uit beiden landen kunnen potentiële handelspartners hier online ontmoeten.
Dit nieuwe middel is heel welkom, vindt Annie van de Riet, voorzitter van de branchevereniging AVAG van Nederlandse tuinbouwtoeleveranciers. “Het is een makkelijke manier om contacten te leggen, dit gaat erg gewaardeerd worden door onze leden. Het is een manier om elkaar af te tasten en vervolgens wellicht een afspraak te maken. Bijvoorbeeld voor een ontmoeting op de vakbeurs GreenTech die in juni wordt gehouden in Amsterdam of het bezoeken van tuinbouwprojecten in Nederland.”
Toegankelijkheid
De AVAG-voorzitter denkt dat het portaal in een behoefte zal voorzien onder kassenbouwers en andere leveranciers van tuinbouwtechniek. “Zakendoen in China lonkt voor veel bedrijven. Het is een enorme consumentenmarkt en door de trek naar de grote steden heeft het land heel veel belang bij de ontwikkeling van een professionele tuinbouwsector.”
Maar het is niet een heel makkelijk toegankelijk land. Mede door het grote verschil in cultuur en taal is zakendoen daardoor een stuk ingewikkelder als met een Westers land, stelt ze. “Dat vraagt dus om een heel goede voorbereiding bij het aangaan van handelscontacten. Er is een enorme honger naar kennis onder de toeleveraniers. Over de markt, het eetpatroon, de tuinbouwketen, vergunningverlening etc.”
Ondanks die barrière willen de Chinezen de toeleveranciers uit Nederland graag ontvangen, merkt ze. “Wij staan goed aangeschreven vanwege het hoge niveau van onze tuinbouwtechniek. Overigens maken wij graag het onderscheid in high tech en mid tech. De bestaande groenteteelt in China loopt nog erg achter op ons. Daarom zijn er snel meer meters te maken met mid tech teeltsystemen met een beperkte mate van techniek en computers. Om te telen in high tech kassen is namelijk veel kennis nodig en die is lokaal vaak onvoldoende aanwezig.”
Snelgroeiende grote steden
De lancering van het portaal werd omlijst met een klein seminar op de Florida in Almere. Adri Bom-Lemstra (voorzitter Greenports Nederland en Glastuinbouw Nederland) was een van de sprekers. “Met een waarde van 100 miljoen dollar per jaar is China een grote exportmarkt voor het Nederlandse tuinbouwcluster. Ik ben een paar keer in het land geweest en het is indrukwekkend om te zien hoe snel de Chinezen een stad kunnen bouwen. Dat betekent echter ook dat je in korte tijd moet voorzien in een enorme voedselproductie. Wij zijn wereldberoemd om onze kennis en kunde op dit gebied en willen dit graag delen.
China telt 93 miljoenensteden en achttien daarvan hebben zelfs meer dan tien miljoen inwoners. Dat heeft een enorme impact op voedselproductie, stelde Tan Jian, de Chinese ambassadeur in Nederland. “Het is voor ons land een enorme opdracht om miljoenen Chinese stadsbewoners een beter leven te geven. Maar ik ben optimistisch, door de samenwerking tussen onze landen kunnen we de uitdagingen aan. Nederland heeft de oplossingen in handen voor het voeden en vergroenen van megasteden.”
Het seminar werd georganiseerd door Dutch Sino Business Promotions en gesponsord door ICBC Amsterdam Branch (Industrial and Commercial Bank of China)
Tekst: Koen van Wijk, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke