Waarom zou je koffie in de kas gaan telen? Omdat het kan. Maar dat wist ik nog niet, toen ik in 2017 een zakje ‘koffiebonen’ van een aantal studenten kreeg, omdat zij interessante informatie hadden gekregen over het telen van ‘nieuwe’ gewassen in de kas.
Het interessante van een kas is dat er, tot een bepaald niveau, mogelijkheden zijn om ‘in control’ te zijn. Het kennen van de grenzen van een gewas is dan nodig, omdat de planten anders snel dood zijn.
Na twee jaar plant in bloei
Een eerste informatiebron is vaak kennis opdoen uit landen van herkomst en teeltgebieden. Een andere manier is gewoon doen en al doende leren. Na twee jaar bij hoge temperaturen, relatief weinig licht en hoge luchtvochtigheid kwam de plant in de proeven bij Wageningen University & Research in bloei en ontstonden er koffiebonen.
Wanneer we in de kas ‘in control’ zijn, is het mogelijk variaties aan te leggen om nieuwe kennis op te doen die elders lastig(er) te verzamelen is. Dus daarom hebben wij koffie in de kas.
Tekst: Filip van Noort