Frambozen en bramen zijn relatief nieuwe gewassen onder glas, waarvan de kennis om die reden nog zeer beperkt is. Houtig kleinfruittelers hebben dan ook nog veel vragen over bijvoorbeeld het beste klimaat, energiebesparing en de gewenste lichthoeveelheid.

Maar ook over de effecten van assimilatiebelichting, lichtkleuren, optimale lichtverdeling in gewas, bewaring plantmateriaal, substraat en voeding is extra informatie wenselijk. Daarom start in september een uitgebreid onderzoek. De bedoeling is dat er per gewas twee rassen onder diffuus en helder glas komen te staan.

De belichting bestaat uit zowel boven- als tussenbelichting met LED’s. Bij deze laatste belichtingswijze worden drie verschillende lichtkleuren met elkaar vergeleken. We meten onder andere de fotosynthese onder verschillende licht- en CO2-niveaus. Ook onderzoeken we wat de verdeling van assimilaten is tussen de generatieve en vegetatieve plantdelen. Tevens wordt de invloed van de belichtingsbehandelingen op de weerbaarheid tegen ziekten en plagen én de effecten op de micro-organismen rondom de wortels bepaald. Uiteraard kijken we ook naar productie, kwaliteit en energiegebruik.

Gerelateerd