Dankzij bepaalde micro-organismen kunnen aardbeiplanten met 30% minder water tot dezelfde goede kwaliteit vruchten kunnen uitgroeien. Bovendien helpt de bacterie-cocktail de vruchten beschermen tegen ziektekiemen. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Sevilla ontdekt. “Een interessante ontwikkeling”, vindt Geerten van der Lugt, adviseur en onderzoeker op het gebied van gewasgroei, water en plantenvoeding.

Het berichtje verscheen onlangs in de nieuwsbrief INSpanje.nl over het Zuid-Spaanse Andalusië. Dit gebied herbergt niet alleen grootschalige tuinbouw met als belangrijkste product aardbeien, maar is ook berucht vanwege de wateronttrekking aan het nabijgelegen nationaal natuurpark Doñana. Dit verklaart het onderzoek naar een lager waterverbruik om het natuurgebied te sparen. De cocktail van bacteriën is gebaseerd op gedetailleerde kennis van het groeiproces van de aardbei. Micro-organismen zijn al wel eerder bestudeerd om ziektekiemen te bestrijden, maar nog niet om de hoeveelheid water te reduceren.

Micro-organismen

Het onderzoeksteam in Sevilla bestudeerde in het laboratorium niet minder dan 150 verschillende soorten micro-organismen. Een aantal van deze micro-organismen blijken het vermogen te hebben de groei van de vrucht te stimuleren, onder andere omdat de planten onder invloed van de bacteriën meer voedingsmiddelen absorberen en minder stikstof opnemen. Het onderzoek is veelbelovend, omdat de geïdentificeerde organismen waarschijnlijk ook in andere vormen van landbouw toegepast kunnen worden. Vanaf september zal de eerste proeffase met de ontdekte formule buiten het laboratorium, op het land in Huelva, van start gaan.

Wortelmilieu

Tuinbouwadviseur Geerten van der Lugt noemt het onderzoek interessant en een stap in de goede richting. “Prachtig dat ze met dit onderzoek bezig zijn. We zitten met zijn allen te wachten op kennis over wat bacteriën doen en wat de functie van bacteriën als deze zijn. Het is dus zeker een leuk onderzoeksresultaat en heel specifiek. Ook in Nederland zijn onderzoekers bezig met de microbiologie, bijvoorbeeld in het wortelmilieu. Velen proberen een bijdrage te leveren om de black box, die de bodem op dit gebied grotendeels nog steeds is, inzichtelijk te krijgen.”

Praktijkrijp

Er moeten nog zeker wel vertaalslagen plaatsvinden voordat de ontwikkeling praktijkrijp is. “De resultaten zijn behaald op laboratoriumniveau. Het is nog interessanter om te zien wat de proeven dit najaar in het veld op gaan leveren. Bij het opschalen is het onder andere de vraag of het proces met de geselecteerde mix het ook doet in het veld.”

Tekst: Marleen Arkesteijn, beeld: Vidiphoto