Dit najaar verkast Ko Kolk Hortensia van de Legmeerdijk in Amstelveen naar de Meerlandenweg in dezelfde gemeente. Kweker/veredelaar Kolk benut de gedwongen verhuizing voor groei en verduurzaming. Zonder gasaansluiting, maar met een warmtepomp, zonnepanelen, inkoop van groene stroom, twee scherminstallaties en luchtbehandelingskasten maakt hij het energie- en klimaatplaatje sluitend.

Amstelveen groeit en daarom moeten tuinbouwbedrijven aan de Legmeerdijk wijken voor woningbouw. Bartjan Kolk zag een unieke kans om zijn kwekerij en veredelingsbedrijf van 2,3 ha te vernieuwen, vergroten en verduurzamen. Op een kavel van 7 ha in uitbreidingsgebied Noorder Legmeerpolder wordt nu druk gebouwd aan 3 ha kassen en een bedrijfsruimte.

Bijna zelfvoorzienend

De teelt van snijhortensia’s kent een koele en warme fase. De teelt vraagt weinig warmte, waardoor Kolk het energieplaatje met een warmtepomp en zonnepanelen al redelijk sluitend krijgt. “Tweederde van het bedrijf hoeft nauwelijks verwarmd te worden, in de zomer moeten we voornamelijk koelen”, licht de teler toe.
In twee afdelingen van elk 5.000 m² vinden de vroege en late trek plaats. In de winter haalt hij warm water uit de bodem, wat de warmtepomp tot 45 graden opwaardeert. “Daarmee kunnen we de warme afdeling goed op 18 graden houden. De tweede trekafdeling blijft koeler en de rest moet gewoon vorstvrij blijven.” In de zomer wordt er vanuit de ondergrond koud water opgepompt om de kassen te koelen.
Wat de teler aan elektriciteit voor (hoofdzakelijk) de warmtepomp tekort komt – en dat is in de winter behoorlijk veel – koopt hij als groene stroom in. “Met ruim 300 zonnepanelen zijn we zeker niet zelfvoorzienend, maar het scheelt wel een slok op een borrel”, aldus de teler.

Tweevoudige scherminstallatie

De energiebehoefte – en in de zomer de instraling – wordt voorts beperkt door een tweevoudige scherminstallatie. Met behulp van luchtbehandelingskasten, die zijn aangesloten op het warm/koudwaternet, wordt de kaslucht actief ontvochtigd, waardoor de luchtramen en schermen langer gesloten kunnen blijven.

Bruiloften

De kas zonder gas vormde een technische en financiële uitdaging, die dankzij een ruimhartige verplaatsingssubsidie kon worden gerealiseerd. “Zonder die subsidie van de provincie Noord-Holland zou het beslist een stuk lastiger zijn geworden, zeker gezien de huidige marktsituatie”, merkt Kolk op. “De snijhortensia is een relatief dure bloem, die vooral voor speciale gelegenheden zoals bruiloften en bijzondere evenementen wordt gekocht. In dat marktsegment wordt al geruime tijd nauwelijks wat verkocht en dat houdt nog wel even aan.”
Omdat de zomerproductie nauwelijks geld in het laatje brengt, wil de teler met verhuizen beginnen zodra de eerste afdelingen op het nieuwe bedrijf gereed zijn. In november trekt hij de deuren op de oude locatie achter zich dicht.

Tekst en beeld: Jan van Staalduinen