Kasverwarmingsslangen, verf, schermdoeken en folies kunnen stoffen bevatten die vlak na de installatie vrijkomen. Vaak zijn het weekmakers die in een dichte kas vrijkomen en omvangrijke schade kunnen veroorzaken.

De test bestaat uit het blootstellen van jonge komkommer-, Chinese kool- en koolrabiplanten aan dampen van het specifieke materiaal. Als er geen schade bij jonge planten optreedt, is er ook geen schade te verwachten bij oudere of volwassen planten. We verwarmen de kasverwarmingsslangen tot 90ºC en schermdoeken tot 40ºC. De vrijkomende dampen leiden we langs de planten.

De test duurt 16 dagen. Er zijn 4 testbakken waarvoor er een als controle dient. Na afloop maken we een rapportage en geven we een goedkeuringscode af. Bij plantschade wordt de inzender onmiddellijk in kennis gesteld. De goedkeuringscode voor kasverwarmingsslangen is op de slang gedrukt. Behalve het testen op dampen kunnen we ook testen op schadelijke stoffen in het water. Hiervoor wordt de te testen stof in een voedingsoplossing gemengd en aan de planten gegeven.

Tekst: Erik van Os