Tijdens de beurs HortiContact op 18, 19 en 20 februari 2025 in Gorinchem biedt het innovatieprogramma Kas als Energiebron een doorlopend programma aan met workshops in het kader van het thema Leren Innoveren. De workshops vinden plaats in het KasLokaal, een minikas op een centrale plek op de beursvloer.

In de workshops komen diverse aspecten van o.a. Het Nieuwe Telen, CO₂, LED-belichting, duurzame warmte en nieuwe energiezuinige kassen aan bod. De workshops worden u aangeboden door Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van Glastuinbouw Nederland en het Ministerie van LVVN. Direct aanmelden voor de workshops kan hier. 

Dinsdag 18 februari 2025

12.00 – 12.45 uur: Waterstof: uit de startblokken?
Wat zijn actuele ontwikkelingen, recente projecten en hoe verhoudt waterstof zich tot andere duurzame routes? Door: Arjen de Jong (BlueTerra).

13.00 – 15.45 uur: Les Het Nieuwe Telen
Je mag aanschuiven bij een interactieve les uit de introductiecursus Het Nieuwe Telen, waar onder andere de vochtbalans van de kas aan bod komt. Door: Annemiek Bosma (docent Het Nieuwe Telen).

16.00 – 16.45 uur: Optimaal en autonoom CO₂ doseren
Hoe helpt de softwaretool CO₂ Optimaal jou om inzicht te krijgen en optimaal CO₂ te doseren? De tool kan zelfs de CO₂ dosering aansturen en je daarmee een hoop denkwerk uit handen nemen. Door: Jeroen Boonekamp (B-Mex).

Woensdag 19 februari 2025

13.00 – 13.45 uur: De kracht van warmtepompen voor duurzame glastuinbouw
Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en hoe kunnen warmtepompen een kosteneffectieve en duurzame oplossing zijn voor de warmtevoorziening in kassen? Door: Bob Fennis (BlueTerra).

14.00 – 14.45 uur: Ontvochtiging en terugwinnen latente warmte
Welke opties zijn er om te ontvochtigen, welke capaciteit is nodig en wanneer is het terugwinnen van de (latente) warmte rendabel. Door: Jouke Campen en Marcel Raaphorst (WUR Glastuinbouw).

15.00 – 15.45 uur: Samenhang belichting, verdamping en energiegebruik
Casestudy komkommer: onderzoek twee winterseizoenen, energiezuinig onder LED telen door Botany en Plant Lighting. Lukt het zonder veel extra energiegebruik om de opbrengst per mol licht omhoog te krijgen? Door: Govert Trouwborst (Plant Lighting).

16.00 – 16.45 uur: CO₂ efficiënt benutten in de kas. Wat is de samenhang met licht, ventilatie en temperatuur?
Welke teelt- en doseerstrategie leidt tot de meest efficiënte inzet van CO₂? Het ventilatievoud en de lichtintensiteit in de kas bepalen hoeveel van het gedoseerde CO₂ daadwerkelijk voor productie benut wordt. Door: Sander Hogewoning (Plant Lighting).

17.00 – 17.45 uur: Is jouw bedrijf opgewassen tegen cybercriminelen?
In deze workshop vertelt teler Corné Houtepen wat er gebeurde toen zijn bedrijf gehackt werd. Aansluitend word je aan de hand van vragen en dilemma’s bewust van de impact van zo’n aanval. Met de praktische tips maak je jouw bedrijf digitaal weerbaar. Door: Josephine van Luik (Cyberweerbaarheidscentrum Greenport), Corné Houtepen (Kwekerij De Groot) en Quincy von Bannisseht (Glastuinbouw Nederland).

18.00 – 18.45 uur: Verdamping: hoeveel is nodig en hoe kun je het sturen?
Energiezuinig telen heeft gevolgen voor de gewasverdamping. Deze workshop gaat in op het sturen van verdamping en de laatste inzichten uit het verdampingsonderzoek bij chrysant, komkommer en tomaat. Door: Stefan van den Boogaart (Plant Lighting), Silvester de Nooijer (Delphy) en Jos Paul (WUR Glastuinbouw).

19.00 – 19.45 uur: Fossielvrije kasverwarming dankzij zon- en aquathermie
Dankzij zonthermie en aquathermie kan Warmte Koude Opslag (WKO) ook bij telers die niet koelen rendabel worden toegepast om de pieklast in verwarming in te vullen of, indien geothermie niet mogelijk is, in de volledige warmtebehoefte te voorzien. Door: Bart van Meurs (Division Q).

20.00 – 20.45 uur: Schermen in de kas: nu en in de toekomst
Kom naar deze workshop en leer meer over de nieuwste trends van en inzichten in scherm- en kasdekmaterialen en eigenschappen. Door: Silke Hemming en Frank Kempkes (WUR Glastuinbouw).

Donderdag 20 februari 2025

10.00 – 12.45 uur: Besloten sessie met orchideeëntelers
Besloten sessie voor orchideeëntelers om de resultaten van de Energie Monitoring Tool te bespreken. Door: Robert Solleveld (Glastuinbouw Nederland), Jasper van Zon & Carl van Oosten (Agro Energy), Feije de Zwart (WUR Glastuinbouw).

13:00 – 13:45 uur: Efficiënte belichtingsstrategieën met dynamische LED’s
Er zijn veel manieren om efficiënter te belichten met dynamische LED’s. De laatste resultaten van het onderzoek naar jonge planten en de stand van zaken van een teeltproef komen in deze workshop aan bod. Door: Anja Dieleman (WUR Glastuinbouw) en Stijn Jochems (Delphy).

14.00 – 14.45 uur: Het Nieuwe Digitale Telen
Er is een uniform monitoringsprotocol ontwikkeld om de plant- en kasbalansen integraal te monitoren en in standaard dashboards te presenteren, van hoofdzaken naar details. In deze workshop leer je hoe je dit monitoringsprotocol op uw bedrijf kunt toepassen om de teelt duurzamer en winstgevender te maken. Door: Peter Geelen en Jan O. Voogt (Plant Empowerment Academy).

15.00 – 15.45 uur: Handelsplatform warmte voor een duurzame toekomst
Om fluctuaties in warmtebehoefte bij teeltbedrijven op te vangen is een handelsplatform ontwikkeld. Het handelsplatform is opgezet in samenwerking met Het ConsultancyHuis en is nog in ontwikkeling. Ben je geïnteresseerd hoe het handelsplatform eruitziet? Kom dan naar deze workshop. Door: Elmasije Kurul (Capturam, Warmte Netwerk Westland) en Shafiek Ramdin (Het ConsultancyHuis).

16.00 – 16.45 uur: Uitreiking prijs aan winnaars beste innovatie rond waterkwaliteit en watermanagement (aanmelding niet nodig)
Uit de vele interessante aanmeldingen reiken wij deze middag onze prijs uit aan twee winnaars. De winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van € 10.000 en nemen ons mee in hun innovatie en vervolgstappen. Door/jury: Else Boutkan (Greenport West-Holland), Gerard van Lier (AVAG), Guus Meis (Glastuinbouw Nederland), Julian Starink (Ministerie I&W), Rutger Lommers (Greenports Nederland), Susan Graas (Hoogheemraadschap Delfland).

17.00 – 17.45 uur: Congestieoplossingen voor de glastuinbouw: aanpak gesprek met netbeheerders en nieuwe contractvormen
Een toegankelijke handleiding met praktische tips voor gesprekken met netbeheerders wanneer er sprake is van netcongestie, inclusief contracten. Door: Emma Pik (Blue Terra).