Tomatenbedrijf Bryte investeert als eerste in Nederland in een hybride belichtingsinstallatie met LED toplicht. Deze installatie is bestemd voor de 8,33 ha grote locatie Greenbalance in ’s-Gravenzande (zie foto). Deze locatie heeft nu nog op 3,5 ha SON-T belichting, maar met ingang van het nieuwe seizoen is alles belicht.

Installatiebedrijf Stolze in Maasdijk gaat de nieuwe installatie, met de combinatie van SON-T en LED’s en een vermogen van 180 µmol/m2/s, aanleggen. Het heeft wat moeite gekost om tomatenteler Tom Zwinkels en de andere ondernemers van Bryte over te halen in LED’s te investeren. Eigenlijk wilden zij de gebruikelijke standaard oplossing met SON-T lampen bestellen, omdat deze eenvoudig aansloot op de bestaande installatie. Verschillende scenario’s passeerden de revue, waarna uiteindelijk wederzijds vertrouwen ontstond.

Energiebesparing

Bryte koos voor de nieuwe Toplight Compact module van Sygnify, die onlangs is geïntroduceerd op de GreenTech. Deze module lijkt veel op een SON-T lamp en is daardoor één op één te vervangen. Dit maakt de overstap van SON-T naar LED een stuk eenvoudiger en aantrekkelijker. De module met een output van 1.800 µmol/m2/s produceert dezelfde hoeveelheid licht als een 1.000 W SON-T lamp. Met een energieverbruik van 600 W is 40% energiebesparing mogelijk. Deze besparing én de verwachte energiebalans in de kas heeft de telers over de streep getrokken. Zij hopen uiteindelijk meer uren te kunnen belichten met de koelere LED’s en dus een hogere productie te behalen.

Meestal tussenlicht

LED toplicht is in Nederland nog niet eerder geïnstalleerd op tomatenbedrijven, met uitzondering van Lans dat met ClimaLED3 armaturen experimenteerde. Andere tomatentelers die al hebben geïnvesteerd in LED’s hebben allen gekozen voor een combinatie van SON-T lampen boven het gewas en één of twee modules LED’s tussen het gewas. De nieuwe module kan daarin verandering brengen. Tot op heden heeft alleen Arcadia Chrysanten de nieuwe toplicht modules geïnstalleerd.
Bryte is lid van telersvereniging Prominent. Het bedrijf is ontstaan uit de fusie tussen de teeltbedrijven van de families Zwinkels en Dukker en heeft een areaal van 40 ha.

Tekst: Pieternel van Velden