De fusie tussen de Westlandse tomatenteeltbedrijven Looye Kwekers en RedStar is van de baan. Afgelopen vrijdag brachten de tomatenkwekers naar buiten dat de eerder aangekondigde samensmelting van beide partijen toch geen doorgang vindt.

In een gezamenlijke persverklaring geven de twee familiebedrijven aan dat ze ‘na intensieve gesprekken geen overeenstemming bereikten over de zeggenschap tussen de aandeelhouders van de ondernemingen’. Een externe woordvoerder van de kweekbedrijven laat weten dat de partijen geen nadere toelichting willen verstrekken.

Aandeelverhoudingen

In het oorspronkelijke fuseringsplan zou eigenaar van Looye Kwekers Jos Looije de grootste aandeelhouder worden van de nieuwe onderneming. Liefdadigheidsstichting Theo en Sophia van der Kaaij zou het op een na grootste aandeel van het nieuwe tomatenteeltbedrijf krijgen, terwijl de kinderen van Cor en Dirk van der Kaaij van RedStar een kleiner aandeel in de teeltonderneming zouden krijgen. Op termijn zouden de twee families elk 50% van de zeggenschap in het nieuwe bedrijf krijgen.

Top 5-speler

De twee teeltbedrijven hadden een gezamenlijke omzet van ongeveer 180 miljoen euro in 2017. Hierdoor zou de nieuwe onderneming in één klap een top 5-speler op de Nederlandse markt zijn geworden, als de fusie was doorgegaan. Met een omzet van 105 miljoen in 2017 is RedStar de grootste van de twee kwekerijen. Zowel RedStar als Looye Kwekers geven aan ‘met respect’ uit elkaar te zijn gegaan en benadrukken dat de versmelting van de twee bedrijven goed was geweest voor beide partijen.

‘Erg jammer’

“Het is erg jammer dat onze bedrijven niet samengaan, aangezien er voordelen voor de bedrijven zelf en de klanten aan zouden zitten”, laat Jos Looije weten. Ook Cor van der Kaaij, een van de aandeelhouders van RedStar, betreurt het afketsen van de fusie. “Het is jammer dat de samenwerking geen gestalte heeft gekregen, omdat beide bedrijven goed bij elkaar passen en elkaar uitstekend aanvullen.”

Zoektocht nieuwe bestuurder

Onderdeel van de fuseringsplannen was de aanstelling van de algemeen directeur van Looye Kwekers Heleen van Gulik als directeur van het nieuwe teeltbedrijf. Ad interim-directeur Kees van Oostenrijk van RedStar vertrok daarom eind vorig jaar bij het tomatenteeltbedrijf. Van Gulik blijft na het afblazen van de samensmelting directeur bij Looye Kwekers, de positie van algemeen directeur bij RedStar is nog niet vervuld.

Bron: Volkskrant, beeld: Het Financieele Dagblad