In Hoogstraten werd onlangs een nieuwe plukrobot voor aardbeien onthuld van Octinion, een R&D-bedrijf uit Leuven. Na een ontwikkeltraject van twee jaar kan de robot plukken zoals een mens: zonder de aardbeien te beschadigen en zonder dat er een steeltje aan de aardbei achterblijft. Bovendien werkt de robot sneller dan de beste plukkers en hoeft hij zelfs ’s nachts niet te stoppen.

De aardbeiplukrobot werd onthuld tijdens de tiende internationale mechanisatie- en demonstratievakbeurs aardbei in Hoogstraten. Het gaat om een prototype, dat volledig autonoom aardbeien kan plukken. De robot is in staat om 70% van alle rijpe aardbeien (schadevrij) te oogsten, zonder steeltjes of delen van het gewas mee te plukken. De kwaliteit van het oogsten, de snelheid van plukken en de sortering zijn vergelijkbaar met ervaren plukkers, beweert Octinion. Extra voordelen zijn er op het vlak van kwaliteitsbewaking, gewasmonitoring en precisielandbouw. Voor het inzetten van de robot zijn er geen structurele wijzigingen nodig in de kas.

3D-vision en indoor-GPS

De robot is uitgerust voor stellingenteelt, een teeltmethode die in België en de buurlanden gangbaar is. De robot kan zowel binnen als buiten plukken. Het toestel dat er uitziet als een karretje met daarop aardbeienbakjes rijdt autonoom rond op basis van een soort indoor-GPS, want een gewoon GPS-signaal werkt niet in een serre. Door middel van 3D-vision worden de rijpe aardbeien gelokaliseerd. De gepatenteerde robotarm beweegt en plukt zoals een mens dat zou doen. Een systeem om rotte aardbeien te detecteren en niét te plukken, is nog in ontwikkeling.

Precisielandbouw

De unieke troef van de robot zit in de verhoogde kwaliteit”, zegt Tom Coen, CEO van Octinion. “Een ingebouwde kwaliteitsmeting maakt het mogelijk nog accurater te sorteren. Het laat zelfs precisielandbouw toe door belangrijke informatie, bijvoorbeeld een oogstprognose, door te spelen aan de teler. Zelfs de beste plukkers kunnen niet optornen tegen de robot die met een constante snelheid zijn werk doet, ook ’s nachts.” Met een zacht rubberen 3D-geprinte arm plukt de robot 24 kilo aardbeien per uur, terwijl een mens maar 12 tot 20 kilo per uur kan oogsten. Helemaal overbodig worden menselijke plukkers overigens niet, want mensenhanden moeten nog steeds de moeilijk bereikbare vruchten naplukken, die slecht zichtbaar waren voor de camera’s van de robot.

De beta-versie wordt begin 2017 verwacht en zal proefdraaien bij een aantal telers. Zoals het er nu naar uitziet, zal de robot vanaf 2018 verkocht kunnen worden. Over de prijs van de machine worden nog geen uitspraken gedaan. De makers denken eraan om met een leasing-formule te werken.

Bron/foto: Vilt/Octinion.